Nyheter.

2017-06-16 06:00
  • Länsstyrelsen bestämmer vilken hastighet som det ska vara förbi Sikfors förskola där det i dag är 70 kilometer i timmen. Bild: Fredrik Sandberg/TT
    Länsstyrelsen bestämmer vilken hastighet som det ska vara förbi Sikfors förskola där det i dag är 70 kilometer i timmen.
  • Hällefors båda representanter Allan Myrtenkvist (S) och Johan Stolpen (V) ska nu försöka övertyga Samhällsbyggnad Bergslagen att hastigheten ska sänkas till 50 kilometer i timmen. Bilder: Rolf Larsson
    Hällefors båda representanter Allan Myrtenkvist (S) och Johan Stolpen (V) ska nu försöka övertyga Samhällsbyggnad Bergslagen att hastigheten ska sänkas till 50 kilometer i timmen.

Länsstyrelsen om hastighet vid förskola

Tidigare har länsstyrelsen i sin konsekvensutredning kommit fram till att det bästa för barnens säkerhet är att hastigheten sänks till 50 kilometer i timmen utanför förskolan i Sikfors. ”Men nu har vi inhämtat åsikter från både Trafikverket och Samhällsbyggnad Bergslagen och båda avslår tanken på en hastighetssänkning förbi förskolan”, säger Ellen Bäckman på länsstyrelsen i Örebro län.

Det är länsstyrelsen som i sista hand bestämmer vilken hastighet som det ska vara förbi Sikfors förskola där det i dag är 70 kilometer i timmen. Att det enligt Trafikverkets mätningar dundrar 250 lastilar och 1 560 personbilar per dygn utanför förskolan fäste länsstyrelsen ingen större vikt vid. 


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


– Både Trafikverket och Samhällsbyggnad Bergslagen påpekar att risken är stor att bilisterna ändå inte kommer att lyda en hastighetssänkning och att det är viktigt att framför allt godstrafiken har kort restid på vägen, säger Ellen Bäckman.

Inga goda skäl att inte sänka

Samhällsbyggnad Bergslagen är ett gemensamt kommunförbund för Hällefors, Ljusnarsbergs, Lindesbergs och Nora kommun. En av dess främsta uppgifter är enligt hemsidan att verka för trafiksäkerhet inom de fyra kommunerna. Hällefors har två representanter i dess direktion, Allan Myrtenkvist (S) och Johan Stolpen (V). I samband med att ETC Berglagen i förra numret skrev om att Trafikverket vill höja hastigheten till 80 kilometer i timmen, menade båda att det enklaste var att flytta de båda nuvarande 50-skyltarna i backen i Sikfors så att de medförde en sänkning vid förskolan. Samhällsbyggnad Bergslagen har direktionsmöte i dag, fredag.

– Ärendet är komplicerat, staten äger vägen och vi är fyra kommuner som ska komma överens i Samhällsbyggnad Bergslagen. Jag ska ta upp frågan under dagens möte och argumentera för att vi ska byta åsikt så att Samhällsbyggnad Bergslagen ändrar sig och verkar för en hastighetssänkning till 50 kilometer i timmen, säger Johan Stolpen.

– Som partiföreträdare för Socialdemokraterna kommer jag att göra vad jag kan, för att hastigheten sänks till 50 kilometer i timmen förbi dagis i Sikfors och de argument som framförts är inte några fullgoda skäl för att man inte kan sänka hastigheten, säger Allan Myrtenkvist. 

Kan driva frågan själva

En möjlighet för att genomdriva en sänkning av hastigheten är att överklaga länsstyrelsens beslut om att hastigheten inte ska sänkas till Transportstyrelsen.

– Hällefors kommun kan driva frågan själva utan att behöva ta hänsyn till de tre andra kommunerna i Samhällsbyggnad Bergslagen. Det är ju märkligt att på de vägar som kommunen äger inne i tätorten så är det 30 kilometer i timmen utanför förskolor. Då ska det ju så klart inte vara högre än 50 kilometer i timmen även om en förskola ligger utanför Hällefors tätort, säger Johan Stolpen.