Intervju.

2017-12-22 06:00
 ”Vi agerar som att vi har fler jordklot, vi är inte i kontakt med vår egen natur”, säger Annika Göran-Rodell.  Bild: Rolf Larsson
”Vi agerar som att vi har fler jordklot, vi är inte i kontakt med vår egen natur”, säger Annika Göran-Rodell.

Längtar efter öppenhet och förståelse

2018 står för dörren och universitetsadjunkten och egna företagaren Annika Göran-Rodell hoppas att det nya året kommer att bjuda på mer öppenhet och förståelse.

”Vi är så mycket mer än vår yta och jag önskar att vi vore bättre på att se helheten.”

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

– Många vill bara skydda sina egna intressen. Det handlar ju om att vi måste ta hand om varandra och integrera oss i varandras liv. Som det är nu blir det allt för polariserat, vi har mycket att lära oss av varandra. Måltiden är ett bra sätt att mötas och utbyta erfarenhet, fler sådana möjligheter kunde erbjudas, säger Annika Göran-Rodell.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Till vardags undervisar och forskar hon med säte vid Hotell- och restauranghögskolan i Grythyttan och mycket av hennes liv går ut på att möta andra människor, något hon också tycker är väldigt viktigt. Det nya året tror hon hoppfullt om, både på det personliga, lokala och regionala planet.

– Jag tycker att vi lever i en spännande tid, i en brytningstid. Det är både oroligt och hoppfullt på samma gång. Ta det här med #metoo, det är en resning som skakar om något i grunden, särskilt här i Sverige. Jag vill att vi aktivt arbetar med detta på universitetet.

2017 en brytningstid

Hon tror att 2018 blir året då #metoo får sjunka in och fördjupas.

– Vi måste börja fundera i varje möte hur vi agerar tillsammans. Det är inte bara mellan könen, det är i alla möten. Vi måste sluta kränka varandra. Värdskap handlar om att jag i varje möte kan välja vem jag är, vi har ett ansvar för hur vi agerar och reagerar.

2017 blev året som Annika Göran-Rodell vill beskriva som en brytningstid. Trump kom till makten och polariseringen blev tydligare i världen. Samtidigt som många starka positiva rörelser tog fart med samtal om bland annat hållbarhet fanns även många motkrafter, men det ena synliggör det andra.

– Jag är i grunden positiv, men självklart kan jag känna att det finns starka krafter och ekonomiska strukturer som inte känns bra. Men det finns motpoler och just #metoo visar att det går att påverka strukturerna genom att vi synliggör dem.

Annika Göran-Rodell pratar om tre tydliga symtom på underliggande strukturer som handlar om åtskillnad. Först är det den ekologiska åtskillnaden, mellan mig själv och naturen.

– Vi agerar som att vi har fler jordklot, vi är inte i kontakt med vår egen natur. Nummer två är den sociala åtskillnaden, mellan mig själv och andra. Det finns ojämlikhet på så många plan. Den tredje är den spirituella åtskillnaden, mellan mig och mig själv. Då menar jag inte religion utan vår upplevelse av meningsfullhet, många saknar en upplevelse av att ha en större potential. Det är fler i dag som väljer att ta sitt eget liv än som dör i krig, det är symtom på något. #Metoo öppnar sprickor i strukturen och det kan hända saker. Det är vad det handlar om.

Mediterar en timme varje dag

I stället för konkreta nyårslöften som uttalas vid tolvslaget försöker Annika Göran-Rodell dagligen föra ett samtal med sig själv. Det gör hon genom att varje morgon ge sig själv 60 minuter med meditation och övningar som passar just hennes kropp.

– Det handlar om överlevnad. Jag vill vara i kontakt med mig själv. Tankarna far iväg hela tiden, men kroppen är viktig och många gånger tänker vi inte på den. Att synka kropp och tanke gör att jag kan landa i min medvetenhet. Det är inte så svårt egentligen och blir till en frihet.

Vad tror du om 2018 på det lokala planet?

– Jag hoppas att det blir nya samarbeten mellan kommun och företagarföreningar, att det växer sig starkare. Det väcker hoppfullhet när man ser varandra.

Ett exempel på förändring på nära håll är julbelysningen på torget i Hällefors som från och med i år har gjort skillnad.

– Det gör så mycket när saker görs med omsorg, stort som smått. När vi tänker till och planerar. Jag blir stolt när jag ser årets välgjorda belysning, att någon faktiskt har tagit sig tid för min skull, det har blivit fantastiskt.

Vad tror du om Sverige kommande år? Det är ju valår.

– Det är spännande, men jag tycker att det är svårt att engagera mig i polariserad blockpolitik. Jag skulle hellre se att alla partier för ett samtal och tillsammans tittade på vad som är bäst för alla. Jag är trött på alla debatter och jag blir rädd för smutskastningen som sker. Jag tror dessvärre inte att de kommer att samtala och jag är rädd för att Sverigedemokraterna går framåt, precis som Trump.

Jämförts med Barbro Hörberg

På det privata planet kommer musiken att åter igen få ta en större del av Annika Göran-Rodells liv. Tillsammans med pianisten Erik Anderssons arrangemang växer hennes texter och musik fram i form i något som hon kallar för ”Sånger som öppnar hjärtat”.

– Det känns fantastiskt att ha hittat vårt samarbete. Många blir berörda av det vi framför och vissa har jämfört det med Barbro Hörberg, det blir jag oerhört ödmjuk inför. Musiken har fått stå tillbaka på grund av tidsbrist, men jag har saknat det och det känns roligt att komma ut och möta publiken igen.

Annika Göran-Rodell

Ålder: 56 år

Familj: Maken Bengt, vuxna sonen Max.

Bor: Sångshyttan, där hon också föddes och växte upp. Delar boende med maken och sin 99-åriga mamma.

Fritid: ”Det finns alltid något att göra hemma, särskilt från våren när trädgården ska tas om hand. Men om jag vill koppla bort så tittar jag gärna på tv-serier, drama eller deckare.”

Aktuell forskning: Haptica, ett treårigt projekt i samarbete med Konstfack och Restaurang- och hotellhögskolan. Annikas del i projektet handlar bland annat om att utveckla pedagogiska metoder och modeller. Dessa handlar främst om att fördjupa förståelsen för hur vi kan bli mer medvetna om våra sinnesupplevelser och hur de påverkar våra känslor och tankar. En sådan medvetenhet hjälper oss att förstå varifrån vi handlar när vi arbetar i kreativa processer tillsammans med andra eller möter andra människor i till exempel värdskapssituationer.