Nyheter.

2017-02-10 05:35
Med sina 93 platser är Hinseberg det största kvinnofängelset i Sverige.  Bild: Fredrik Sandberg/TT
Med sina 93 platser är Hinseberg det största kvinnofängelset i Sverige.

Kvinnofängelset Hinseberg behöver fler specialplatser

Allt färre sitter i fängelse. Det märks även på kvinnofängelset Hinseberg. Men det är inget som bekymrar anstaltschefen Jaques Mwepu.

"Vi kan ge de intagna bättre vård när det inte är fullbelagt", säger han.

Antalet personer som sitter i fängelse har minskat med 24 procent på tio år. Toppåret under 2000-talet när det satt flest människor på anstalt var 2006, då 5 533 personer förvarades på landets fängelser. Förra året hade siffran sjunkit till 4 231 intagna. Men av antalet fångar är en överväldigande majoritet män, kvinnorna står för endast sex procent. 


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


– När det gäller kriminalvården i stort beror minskningen bland annat på att antalet utdömda narkotikabrott har fallit kraftigt, säger Jaques Mwepu.

– På Hinseberg har vi i många år haft större antal intagna som var dömda till långa straff till följd av grova narkotikabrott, framför allt rör det sig om så kallade kurirer som grips när de försöker smuggla in narkotika i Sverige. Vi har konstaterat en betydande minskning av denna kategori och i dag har vi en beläggning på 85 procent, vilket motsvarar 79 av anstaltens 93 platser, fortsätter han.

Störst i Sverige

Med sina 93 platser är Hinseberg det största kvinnofängelset i Sverige. Platserna håller säkerhetsklass 2 som betyder att Hinseberg är en sluten anstalt som håller den näst högsta säkerhetsklassen. Säkerhetsklass 1 är de rymningssäkraste i Sverige, medan säkerhetsklass 3 innebär att anstalten är en så kallad öppen anstalt utan rymningshinder. Jaques Mwepu ser ingen fara för att det minskade antalet intagna skulle innebära att Hinseberg behöver minska på sin verksamhet.

– Vår beläggning på 85 procent innebär inga problem. Tvärtom kan vi ge dem som sitter hos oss bättre vård när det inte är fullbelagt, säger han.

Att inga av Kriminalvårdens 40 nya platser för kvinnliga intagna hamnar på Hinseberg är heller inget som oroar honom.

– Det kan avlasta oss i och med att Sagsjön kan ta emot fler intagna. Vi behöver kunna ge mer omvårdnad av framför allt intagna som har psykiska problem. Jag skulle vilja att vi fick ytterligare platser än de sex vi har för närvarande där vi kunde ta hand om intagna med sådan problematik eftersom det är en kategori som ökar hos oss. Vi har många hos oss som brottas med existentiella frågor och kriminalvården är en spegling av samhället i stort där problemen med psykisk ohälsa ökar, säger Jaques Mwepu.

Fakta

Kvinnofängelser i Sverige, antalet platser och säkerhetsklass på anstalten.

Hinseberg 93 platser, säkerhetsklass 2

Färingö 65 platser, 43 i säkerhetsklass 2 och 12 i säkerhetsklass 3

Ystad 65 platser, säkerhetsklass 2

Sagsjön 35 platser, 14 platser i säkerhetsklass 2 och 21 i säkerhetsklass 3

Ringsjön 14 platser, säkerhetsklass 3