Nyheter.

2017-09-22 06:00
Andreas Hammarbäck och Jessica Gerdebrand på den grusplan där de hoppas att det snart ska finnas konstgräs.  Bild: Rolf Larsson
Andreas Hammarbäck och Jessica Gerdebrand på den grusplan där de hoppas att det snart ska finnas konstgräs. 

Kopparbergs bollklubb ansöker om att anlägga konstgräsplan

Kopparbergs bollklubb ansöker om att få anlägga en ny konstgräsplan där det i dag är en grusplan bredvid Olofsvallen. Den ska kosta närmare två och en halv miljon kronor.

”Vi har fått löfte om en miljon från sponsorer och går in med 100 000 ur egen ficka, resten behöver kommunen satsa”, säger Andreas Hammarbäck.

 

Jessica Gerdebrand och Andreas Hammarbäck sitter båda i styrelsen för Kopparbergs bollklubb och de menar att gränsen är nådd för hur mycket Olofsvallen klarar av och att behålla grusplanen är inte något alternativ för att avlasta gräset på Olofsvallen.

– Det blir många skador på en grusplan och så måste de som tränar där använda andra skor vilket kostar extra pengar. Vi vill inte att fotboll ska vara en kostnadsfråga för familjer som skickar sina barn till träning hos oss,säger Jessica Gerdebrand.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


– Det är många nyanlända som kommer till oss och vill träna och spela fotboll. Vi växer också bland ungdomar här i Kopparberg och har bildat tre nya lag bara i år som behöver träningstider. Vi måste ha en extra plan för att kunna ta hand om alla, säger Andreas Hammarbäck.

Ska inte plogas vintertid

Kopparbergs bollklubb har i dag omkring 450 medlemmar och är den klart största föreningen i Kopparberg med drygt 4 000 invånare. Med en konstgräsplan skulle säsongen förlängas både på våren och på hösten eftersom man är oberoende av att naturgräs ska växa till sig eller inte vara utslitet. Konstgräsplanen i Kopparberg kommer däremot inte att plogas vintertid, utan när det har fallit snö kommer inga träningspass att genomföras där.

– Om man inte plogar vintertid sprids knappt något av den granulatfyllning som finns på en konstgräsplan. Det är bra för miljön, säger Andreas Hammarbäck.

Prioriteras hos förbunden

Svenska Fotbollförbundets anläggningsfond och Örebro Läns Idrottsförbund prioriterar att norra länsdelen ska få bidrag för att anlägga konstgräsplaner och de har tillsammans med Sparbanksstiftelsen beslutat sig att sponsra med en miljon kronor. Resten får kommunen skjuta till. 

– Det är ett bra läge att utnyttja det fönster som finns just nu för att få pengar,  säger Jessica Gerdebrand.

Kommunalrådet Ewa-Leena Johansson (S) är väl medveten om att Kopparbergs BK vill ha en konstgräsplan och att kommunen behöver gå in med pengar i projektet.

– Det vore bra, inte minst för att säsongen i så fall kan förlängas både under vår och höst. Men det måste finnas pengar i nästa års budget om vi ska vara med och bekosta den nya planen och det kan vi ge besked om i slutet av oktober eller i början på november, säger Ewa-Leena Johansson.