Reportage.

2017-08-30 06:00
 • Studenter och lärare åt en måltid baserad på mat de hade hittat i skogen under dagen. Bild: Rolf Larsson
  Studenter och lärare åt en måltid baserad på mat de hade hittat i skogen under dagen.
 • Emilia Engblad med växten skvattram som förr användes för att dämpa liklukt. Bild: Rolf Larsson
  Emilia Engblad med växten skvattram som förr användes för att dämpa liklukt.
 • Susan Smith visar upp tillagade läckerheter från ­skogens skafferi inför middagen. Bild: Rolf Larsson
  Susan Smith visar upp tillagade läckerheter från ­skogens skafferi inför middagen.
 • Cheryl Akner Koler från Konstfack och Annika Göran-Rodell från Restaurang- och hotellhög­skolan i Gryt­hyttan trivdes i Hjulsjö. Bild: Rolf Larsson
  Cheryl Akner Koler från Konstfack och Annika Göran-Rodell från Restaurang- och hotellhög­skolan i Gryt­hyttan trivdes i Hjulsjö.
 • Anna Odlinge var så här glad trots att hon tidigare under ­dagen för första gången i sitt liv varit med när lamm slaktas. Bild: Rolf Larsson
  Anna Odlinge var så här glad trots att hon tidigare under ­dagen för första gången i sitt liv varit med när lamm slaktas.

Konstfackstudenter studerar hållbar utveckling i Hjulsjö

Tretton små tält och en tipi var uppresta på fältet mot Hjulsjön under förra veckan när konstfack höll kurs i hållbar utveckling i Hjulsjö. De 26 studenterna hade körts med buss från Stockholm.

”I dag har jag varit med om att slakta lamm, det var en upplevelse jag inte kommer att glömma”, säger Anna Odlinge.

 

Namnet på kursen var ”Back to the Land 2.0” och upplägget gick ut på att studenterna kom till Hjulsjö för att träffa lokala matproducenter, olika experter och lärare från Restaurang- och hotellhögskolan i Grythyttan. Studenterna kom från Sverige, Holland, England, Mexico och Syrien. Genom sina kunskaper i formgivning och design var tanken att de skulle utveckla produkter för hållbar utveckling.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


– Kursen är uppdelad i tre steg, Den första går ut på att studenterna förbereder sig och tar med sig en grafisk presentation över ett lokalt system att producera mat från sina hemtrakter, steg två är att under en vecka här i Hjulsjö undersöka matproduktionen här på plats och steg tre att presentera ett arbete utifrån steg ett och två som ska godkännas av oss på konstfack som en del av en masters­utbildning, säger Cheryl ­Akner Koler, professor i teoretisk och tillämpad estetik på konstfack, och initiativtagare till vistelsen i Hjulsjö.

Framtidens existens

Under veckan i Hjulsjö fick studenterna välja att arbeta med skogsbruk, odling eller djurhållning. Lammslakten ingick i djurhållningsgruppens arbete.

– Vi ska grilla de båda lammen efter att de har hängmörats under tre dagar. Det blir en speciell känsla att äta upp dem när man har varit med om slakten. Jag vill lära mig mer ­kunskaper om hållbar utveckling så att vi klarar av att existera i framtiden, säger Anna Odlinge.

Avlägsna dofter

En annan grupp studenter hade ­varit ute i skogen och samlat in ätbara växter under Christina Schaffers ledning. Hon undervisar i hållbar utveckling på institutionen för natur­geografi på Stockholms universitet. Gruppen använde de insamlade växterna vid middagen som de tillagade för de övriga deltagarna. Innan studenter och lärare satte sig till bords blev de välsignade av Emilia Engblad som förde en kvist av skvattram runt varje middagsgästs ansikte och smörjde in deras pannor med en skvattramsavkok.

– Vi fick lära oss att skvattram förr användes för att dämpa liklukt så jag tänkte att jag skulle välkomna varje gäst genom att låta skvattramen ta bort lukten av deras kroppar innan middagen, säger Emilia Engblad.

Döden speglar livet

Hon förklarar vidare att döden är som livets skugga och att använda skugga för att framhäva motivet är en gammal teknik inom måleriet som till exempel Rembrandt var en mästare på.

– Att ta fram mörkret och påminna om döden är att hylla livet. Dessutom har vi satt upp speglar vid varje sittplats längs långbordens båda sidor så att varje middagsgäst kan se sig själv under måltiden för att bli påmind om sin egen dödlighet, fortsätter hon.

En av lärarna i Hjulsjö var den engelska författaren och debattören John Thackara. Hans senaste böcker ”In the Bubble – Designing in the Complex World” och ”How to Thrive in the Next Economy: Designing Tomorrow’s World Today” är båda internationella bästsäljare.

– Vi har tappat kontakten med hur maten vi äter produceras och matindustrin vimlar av rykten om vad som är hälsosamt eller dåligt för oss att äta. Att som i dag gå ut i skogen och samla in ingredienser till kvällens middag är verkligen att handfast på plats återta gamla kunskaper om vad naturen erbjuder för oss att äta, säger John Thackara.

Från Restaurang- och hotellhögskolan i Grythyttan medverkade Annika Göran-Rodell som undervisar i måltidskunskap och värdskap.

– Kort sagt skulle jag vilja sammanfatta kursen i Hjulsjö som kunskap i hur vi går från egosystem till ekosystem så att fler mår bra i samhället, säger hon.

”Låt oss hedra frukternas kroppar”

Vid middagen höjde Emilia Engblad sitt glas med fruktsaft och utbringade följande skål för kvällen:

– Låt oss hedra frukternas kroppar genom att dricka deras safter och skåla för att de gav sina liv för vår måltid. Genom att dricka frukten och smälta den i vårt matsmältningssystem lever vi vidare på dess bekostnad så som naturen fungerar.