Nyheter.

2017-03-03 05:21
Det var i måndags som konkursförvaltaren satte ut en annons om försäljning.  Bild: Rolf Larsson
Det var i måndags som konkursförvaltaren satte ut en annons om försäljning.

Konkursförvaltaren har fått in flera förfrågningar på Por Pac

Det var förra måndagen som plastföretaget Por Pac försattes i konkurs och 40 anställda i Lindesberg riskerar att förlora sina jobb.

  "Vi håller igång produktionen eftersom det är lättare att sälja ett företag som är igång", säger Karin Sliwinska, handläggare på advokatbyrån Lindahl som är konkursförvaltare.

Företaget som formgjuter cellplast startade 1950 och hade vid konkursen två fabriker, en i Lindesberg som sysselsätter 40 personer och en i Skara med 25 anställda. Oron över att 40 arbetstillfällen ska försvinna i Lindesberg blev stor när konkursbeskedet kom förra måndagen men konkursförvaltaren säger sig redan ha fått in förfrågningar från spekulanter i både Sverige och ifrån utlandet.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


– Jag kan inte närmare gå in på de olika buden men vi hade en annons ute i Dagens industri i måndags om att företaget är till salu och olika intressenter har fram till den 10 mars på sig att lämna anbud, säger Karin Sliwinska.

Om det skulle komma in något anbud som konkursförvaltaren anser vara så bra att företaget bör säljas behöver advokatbyrån inte vänta till anbudstiden har gått ut.

–  Nej, i så fall kan vi sälja med en gång, säger Karin Sliwinska.

Ansökt om februarilöner

Vid en konkurs ska konkursförvaltaren samla in information bland annat om de anställdas innestående lön, uppsägningstid och andra lönekrav för att ansöka hos länsstyrelsen om att den statliga lönegarantin ska betalas ut. 

– Vi har ansökt om februarilöner till de anställda hos länsstyrelsen i Dalarna, säger Karin Sliwinska.

– Lönegarantin handlar om företagets skuld till de anställda plus innestående semester. Hur mycket varje anställd kan få ut beror på hur länge de har jobbat i företaget. Maxgränsen ligger på omkring
180 000 kronor per anställd, så blir det ett långvarigt konkursförfarande finns ju risken att lönegarantin går i taket. Då återstår det att söka a-kassa för de som är kvalificerade till det, säger Ulf Karlsson, ombudsman på Metall i Örebro.

Hoppas ingen behöver avskedas

Han uppskattar att det finns 25 kollektivanställda som berörs på Por Pacs fabrik i Lindesberg. Att konkursförvaltaren redan har fått in förfrågningar från olika spekulanter tycker han är bra.

– Jag hoppas på att de snart hittar en ny ägare som kan driva verksamheten på likvärdigt sätt som den bedrivs i dag. Med det menar jag att tillverkningen hålls igång utan att några anställda behöver avskedas, säger Ulf Karlsson.