Nyheter.

2017-02-10 05:37
Formens hus får vänta ytterligare en tid innan det blir  kommunhus.  Bild: Rolf Larsson
Formens hus får vänta ytterligare en tid innan det blir kommunhus.

Konkursen ska inte fördyra renoveringen

När byggfirman Mer bygg gick i konkurs avstannade renoveringen av Formens hus. Nu kämpar fordringsägare för att rädda det som räddas kan ur konkursboet. En av dessa är Boab.

"Finns det inga tillgångar i konkursboet har vi en försäkring på 900 000 kronor som täcker fel i entreprenaden och en på 450 000 kronor som ska täcka eventuella garantifel", säger Richard Johansson, vd Boab.

Enligt planerna skulle Hällefors kommunledning och tjänstemän ha flyttat in i Formens hus redan i december förra året, men konkursen förra hösten har gjort att renoveringen har avstannat. 


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


Boab är dessutom inte nöjda med en del av arbetet som har utförts innan byggföretagets konkurs.

– Vi är missnöjda med ljudisolering, värme, belysning och så är det brister i hur dokumentationen har utförts. Därför vill vi ha 900 000 kronor ur konkursboet för att åtgärda fel och brister.

Extra lång garanti

Men han påpekar att Boab inte är den enda fordringsägaren och därför finns försäkringen som ska lösas ut om konkursförvaltaren inte ger Boab vad de kräver.

Den andra försäkringen på 450 000 kronor ska täcka garantifel som upptäcks inom fem år.

– Det är lite som när man köper en tilläggsförsäkring på kapitalvara och får extra lång garanti på köpet om den skulle gå sönder efter ordinarie garantitid, säger Richard Johansson.

Även om han försäkrar att den ursprungliga budgeten på 9 miljoner kronor för renoveringen av Formens hus inte ska överstigas på grund av konkursen så påverkas flytten från det gamla kommunhuset. 

Boab måste ta nya tag och upphandla en ny byggherre för att slutföra renoveringen.

– Vi vet inte i dagsläget när renoveringen kommer igång så att kommunledning och tjänstemän kan flytta in i Formens hus. Går planerna i lås så kommer vi igång om ett par veckor och då kan flytten bli innan året är slut.

Väntar på godkännande

En annan nyhet är det nya kommunarkiv som ska byggas i Terassen bredvid Formen hus eftersom en ny arkivlag har trätt i kraft. 

Kommunen har ett så kallat långtidsarkiv i Kvarntorp och ett närtidsarkiv i källaren på det gamla kommunhuset. Det senare är inte godkänt i och med den nya lagen och därför bygger Boab ett nytt.

– Kostnaden är på omkring 2,5 miljoner och bygget kommer igång så fort kommunfullmäktige har godkänt planerna, säger Richard Johansson.