Reportage.

2017-01-31 05:45
 • Ljusnarsbergs konstklubbs ordförande Monika Käller med en av klänningarna på utställningen.
  Ljusnarsbergs konstklubbs ordförande Monika Käller med en av klänningarna på utställningen.
 • Åke Andersson visar upp den väst han har låtit skräddarsy från en modell i samlingarna för Monika Käller och Elof Eriksson.
  Åke Andersson visar upp den väst han har låtit skräddarsy från en modell i samlingarna för Monika Käller och Elof Eriksson.
 • Tröja från 1800-talet av hemvävt tyg ifrån Aspafallet.
  Tröja från 1800-talet av hemvävt tyg ifrån Aspafallet.
 • Elof Eriksson från Nya Kopparbergs Bergslags hembygdsförening och överkastet från 1730-talet.
  Elof Eriksson från Nya Kopparbergs Bergslags hembygdsförening och överkastet från 1730-talet.
 • Klänning med sjal från 1830-talet från Kronberg-Lilläng. Tyget är hemvävt.
  Klänning med sjal från 1830-talet från Kronberg-Lilläng. Tyget är hemvävt.
 • Svart brudklänning efter fru Ida ­Larsson, född Axberg.
  Svart brudklänning efter fru Ida ­Larsson, född Axberg.
 • Jacket och cylinderhatt från Högfors bruk från förra sekelskiftet.
  Jacket och cylinderhatt från Högfors bruk från förra sekelskiftet.
 • Klänning med kartunsförkläde från 1700-talet.
  Klänning med kartunsförkläde från 1700-talet.
 • Klänning med sidenförkläde från 1700-talet.
  Klänning med sidenförkläde från 1700-talet.

Kläder från 1700- och 1800-talet ställs ut på Blå soffan

Det var när en docka föreställande Nya Kopparbergs Bergslags hembygdsförenings grundare Maja Forslund skulle fotograferas i tidstypiska kläder som ordföranden i Ljusnarsbergs konstklubb Monika Käller hittade skatten.

"Det visade sig att Maja Fors-lund hade samlat in kläder från trakten som låg magasinerade i en källare", säger Monika Käller. 

Maja Forslund grundade Nya Kopparbergs Bergslags hembygdsförening 1923/24 och hon hade ett glödande intresse för gamla saker och samlade bland annat in kläder från gårdar i trakten. Kläderna hamnade till slut i ett magasin i källaren under tingshuset där Monika Käller hittade dem i samband med fotograferingen.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


– Maja Forslund dog på 1970-talet men när hon samlade in gamla kläder och andra textilier på 1920-talet kunde de vara från 1700-talet. Det var gammalt redan då men i dag är det ju rena rariteterna som vi har och kan ställa ut, säger Monika Käller.

Bland dessa finns ett överkast med blom- och fågelbroderier från 1730-talet som på sin tid låg på Abrahams bruksherrgård och en gång i tiden visades upp på hembygdsutställningen i Örebro 1928.

– Det är nästan 300 år gammalt men fantastiskt välbevarat. Själva överkastet är spunnet av linne och blom- och fågelbroderierna är gjorda av garn som färgades på gården, säger Elof Eriksson från Nya Kopparbergs Bergslags hembygdsförening.

Väst blev isoleringsmaterial

Han berättar också om en väst på utställningen som hade fungerat som isoleringsmaterial vid ett fönster i hans hemgård Laggarbo. Det var när gården renoverades 1970 som västen upptäcktes och slutade fungera som isolering och i stället blev bevarad för eftervärlden.

– Hur länge den hade tätat fönster är svårt att säga men det rör sig om minst 50 år. När västen är tillverkad är svårt att säga men kvalitén är utmärkt eftersom den är hyfsat bevarad efter sin tid som först klädesplagg och sedan som fönsterisolering, säger Elof Eriksson.

När han berättar om västen kommer en man in i lokalen med en egen väst på en klädhängare som han visar upp för oss. Mannen heter Åke Andersson och kommer från Grythyttan och vid närmare beskådan påminner hans väst väldigt mycket om den som hade fungerat som tätningsmaterial. 

– Jag har låtit skräddarsy upp en kopia, säger Åke Andersson.

En annan kvalitet

Blå soffans lokaler är fulla med klädesplagg från förr och för den som vill få en glimt av hur de såg ut i trakten för hundratals år sedan gäller det att passa på. Kvalitén verkar ha varit av en annan kaliber då mot hur den är nu, även om det naturligtvis handlar om kläder för de som hade råd. Men mot ett material, om än så exklusivt, är tidens tand obarmhärtigt. 

– Se här på detta sidenförkläde från 1700-talet, förklarar Monika Käller och visar på en klänning vars förkläde har fina revor i sig. Det faller sönder eftersom siden så att säga äter sig självt med tiden. Det går tyvärr inte att göra någonting åt det.

Förutom kläder och textilier ställer föreningen också ut gamla fotografier. Utställningen pågår till och med den 11 februari och kan ses onsdagar, torsdagar, fredagar, lördagar och söndagar under galleriets ordinarie öppettider. 

Enkät

Vad tycker du om utställningen och de gamla kläderna?

Margareta Unosson, Fanthyttan:

– En mycket bra utställning och det är roligt att kläder från förr har bevarats så fint.

Karina Nordahl, Fanhyttan:

– Det är fantastiskt att det finns människor som har sparat kläder så fint att de kan ställas ut så här.

Lillian Bergman, Kopparberg:

– Det är häftigt med gamla kläder, inte minst västen som har bevarats som isolering i ett gammalt hus.

Björn Sterner, Örebro:

– Jag tog bussen hit från Örebro för att se på utställningen som jag läste om i tidningen. Ska fika på Fagers efter att jag har tittat på de fina kläderna.

Uno Svensson, Kopparberg:

– Jag broderar själv och har broderat av en märkduk från samlingarna som är utställd här. Den är från 1848.

Birgitta Hedin Hermansson, Kopparberg:

– Det är klart att jag ville se de gamla kläderna så jag slank in på utställningen när jag var ute på en promenad.