Nyheter.

2017-11-03 06:00
  • Kommunstyrelsens ordförande Annahelena Jernberg(S) och Svenska ishockeyförbundets ordförande Anders Larsson klippte gemensamt invigningsbandet för den nya kylanläggningen. Bild: Rolf Larsson
    Kommunstyrelsens ordförande Annahelena Jernberg(S) och Svenska ishockeyförbundets ordförande Anders Larsson klippte gemensamt invigningsbandet för den nya kylanläggningen.
  • Hällefors ishockeyklubbs:s ordförande Stefan Molander drömmer om att värmen som utvecklas när kylan tillverkas ska få värma upp en framtida simhall.
    Hällefors ishockeyklubbs:s ordförande Stefan Molander drömmer om att värmen som utvecklas när kylan tillverkas ska få värma upp en framtida simhall.

Ishockeyförbundets ordförande invigde ny kylanläggning i Hällefors

Den nya kylanläggningen i Mer el arena invigdes officiellt förra onsdagen när svensk ishockeys mäktigaste man gästade ishallen i Hällefors.

”Jag är imponerad över hur Hällefors ishockeyklubb bedriver sin verksamhet”, säger Anders Larsson, ordförande för Svenska ishockeyförbundet.

Det var första gången han besökte Hällefors och orsaken var att Svenska ishockeyförbundet ville uppmärksamma renoveringen av ishallen och dess nya ispist och kylanläggning, och hur klubben och kommunen samarbetar för att främja ishockeyn på orten.


VAR MED OCH BRYT MEDIEMONOPOL

Teckna en prenumeration på din lokala ETC-tidning


– Hällefors ishockeyklubb är en driftig förening som tänker framåt i nya banor så att hockeyn är viktig del av samhället här. Förutom att klubben har åtta olika lag igång och 350 medlemmar på en sådan liten ort som Hällefors, så lyckas man nå unga nyanlända och introducera dem till ishockeyn, säger Anders Larsson.

– Det är nog ett av de effektivaste sätten att integrera nya svenskar i samhället, att få in dem i föreningslivet, fortsätter han.

Förvinner i tonåren

Trots berömmet var klubbens ordförande, Stefan Molander, bekymrad över framtiden.

– Vad det gäller nyanlända så når vi barnen upp till tonåren och då kommer även deras föräldrar med till ishallen. Men från ungefär tretton år och uppåt försvinner de bara.

– Det är för övrigt ett generellt problem att vi märker att många av de svenska ungdomarna slutar med ishockey när de kommer upp i tonåren, förklarar Stefan Molander.

Det nya kylaggregatet har kostat 3,7 miljoner kronor och är egentligen dimensionerat för att värma den simhall som inte blev av.

– När kylanläggningen tillverkar kyla avger den värme, mycket värme. Nu tar vi tillvara den genom att värma upp bland annat omklädningsrum, men anläggningen har kapacitet att värma mycket mer.

– Jag hoppas att det snart blir beslut om att bygga simhall. Hela Hälleviområdet med ishallen, fotbollsplanen och det nya utegym och den parkourbana som vi kommer att färdigställa nästa år, skulle bli ett formidabelt idrottsområde om en simhall blev byggd i anslutning till ishallen. Det skulle vara en magnet för att locka folk att flytta hit och att få besökare utifrån till kommunen, säger Stefan Molander.

Tillgänglighetsanpassar övervåning

Han visade förutom den nya kylanläggningen även de nya omklädningsrummen och berättade om att ishallen även kommer att bygga en hiss till övervåningen för att tillgänglighetsanpassa skytteföreningens lokaler som ligger på andra våningen.

Pengarna kommer från Allmänna arvsfonden.

– Det finns pengar att söka men problemet är att ansökningarna är så krångligt utformade att vi hyrde in en konsult som hjälpte till med den och då gick det bra. Vi kommer att använda samma konsult om vi söker pengar i framtiden, säger Stefan Molander.