Reportage.

2017-07-12 06:00
  • Kontaktpersonen Ahmed Omar med knappt tvååriga sonen Salman Omar. Bild: Rolf Larsson
    Kontaktpersonen Ahmed Omar med knappt tvååriga sonen Salman Omar.
  • Ordförande Hussein Abdulgaadiz och dottern Yusra Abdulgaadiz hade kul bland alla lekattraktionerna på Hällevi. Bild: Rolf Larsson
    Ordförande Hussein Abdulgaadiz och dottern Yusra Abdulgaadiz hade kul bland alla lekattraktionerna på Hällevi.
  • Tolvåriga Melvin Törnkvist i sin bumperball. Mormor Ellenor Wickholm höll reda på lillebror med mamma Johanna. Bild: Rolf Larsson
    Tolvåriga Melvin Törnkvist i sin bumperball. Mormor Ellenor Wickholm höll reda på lillebror med mamma Johanna.

Integration går lekande lätt med krockbollar

Uppblåsbara hoppborgar och rutschkanor i all ära men störst succé gjorde den nya flugan bumperball när fotbollsplanen vid Hällevi invaderades av ett hundratal barn i olika åldrar som ville ha kul och umgås.

”Det är jättekul att krocka med andra och så kan man vara upp och ner i en bumperball”, säger 13-åriga Hindiyo Mustafa Mohammed.

Idén till att arrangera två Barnens dag på sommaren kommer från Hussein Abdulgaadiz, ordförande, och Ahmed Omar, kontaktperson, i Hällefors kultur- och integrationscenter.

– Vi vill göra någonting för barnen nu på sommaren när skolan är stängd, säger Ahmed Omar.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


–  Hällefors kultur- och integrationscenter har blivit kommunens största förening. Vi bildade den för två år sedan för att främja integrationen här i Hällefors, säger Hussein Abdulgaadiz.

Båda var tidigare verksamma i Somaliska föreningen men ville motverka grupperingar i samhället, både bland olika invandrargrupper som umgicks för sig själva i sina respektive föreningar, och bland svenskar som höll sig i sina.

– Nu har vi afghaner, somalier, eritreaner och syrier som verkar i Hällefors kultur- och integrationscenter. Vi välkomnar gärna svenskar att gå med för vi vill växa och utvecklas, säger Hussein Abdulgaadiz.

Krockbollar och lek för barnen

Johanna Törnkvist med barnen Melvin tolv år och Neo åtta år var en av familjerna som kom till fotbollsplanen vid Hällevi. Med sig hade de mormor Ellenor Wickholm. Melvin kastade sig genast in i en bumperball för att snurra runt och krocka med andra på gräset.

– Ett jättebra initiativ. Ungarna har det jättekul och leker med varandra. Lek är ett sätt att träffa andra man vanligtvis inte umgås med och här träffas alla åldrar och leker, säger Johanna Törnkvist.

– Det är kul att krocka med andra fast man kan lätt fastna inne i bollen, säger Melvin Törnkvist inifrån sin bumperball.

Gratis och öppet för alla åldrar

Även om skolan har stängt så har fritids öppet på sommaren. Fritidspedagogen Maria Ström tog tolv elever med sig till Barnens dag vid Hällevi.

– Det här är både gratis och öppet för alla åldrar och vuxna dras hit med barnen och träffar på så sätt andra från olika kulturer. Kanonbra för integrationen, säger Maria Ström.

Hällefors kultur- och integrationscenter har som ambition att barnens integrationsdagar ska bli ett årligt återkommande evenemang.

– Det är inte alla barn som har möjlighet åka iväg från kommunen för att vara med om olika aktiviteter på andra orter. Bland annat där har vi en uppgift att fylla så att dessa barn får något att göra här i Hällefors, säger Hussein Abdulgaadiz.

– Vi vill göra skillnad, säger Ahmed Omar.