Nyheter.

2017-09-15 09:21
Hästbajs ska inte värma Hällefors trots tidigare uppgifter.  Bild: Terje Bendiksby/TT
Hästbajs ska inte värma Hällefors trots tidigare uppgifter.

Ingen fjärrvärme från hästgödsel i Hällefors

ETC Bergslagen har tidigare berättat om att Hällefors skulle bli först i Sverige att elda fjärrvärmeverket med hästgödsel. Uppgifterna kom från Per Harsem, försäljningschef på Fortum Horse Power. Nu dementerar Värmevärlden som äger fjärrvärmeverket i Hällefors.
– Jag vet inte var han har fått uppgifterna ifrån. Vi har inget sådant på gång, säger Anders Ericsson, VD på Värmevärlden.

Han är noga med att påpeka att Fortum inte har någon koppling till värmeverket i Hällefors och att det inte finns något avtal om hästgödsel med dem. Som vd blev Anders Ericsson mäkta förvånad när han kunde läsa att värmeverket redan från första oktober skulle elda med hästgödsel.

– Vi är i och för sig ständigt på jakt efter olika bränslen att elda med, men just gödsel är inget man kan lassa in i pannan hur som helst. Det krävs specialtillstånd från Jordbruksverket eftersom det är ett organiskt material och något sådant tillstånd har vi inte sökt, säger Anders Ericsson.

– I dagsläget eldar vi mest med sågspån och flis och gödsel är ett betydligt fuktigare bränsle än dessa så hur det skulle fungera vet vi inte, fortsätter han.


VAR MED OCH BRYT MEDIEMONOPOL

Teckna en prenumeration på din lokala ETC-tidning


Susanne Liljenström är smittskyddshandläggare på Jordbruksverket och arbetar med frågor som rör animaliska biprodukter.
– Hästgödsel är okej att använda som bränsle i ett fjärrvärmeverk om vi på Jordbruksverket godkänt anläggningen. Det är en massa krav som måste uppfyllas och de viktigaste rör hygien vid hanteringen och utsläppsgränser i rökgaserna, säger Susanne Liljenström.

– I dagsläget finns det inga godkända anläggningar i Sverige men vi på myndigheten är grund och botten positiva till att hästgödsel kommer till användning som bränsle i fjärrvärmeverk, fortsätter hon.

Förutom Jordbruksverkets krav måste det antagligen till tekniska lösningar för hur gödslet skulle hamna i värmepannan.
– Ska det skyfflas in med handkraft? Sågspånet och flisen matas i mekaniskt och det vet vi inte hur det går att göra med gödsel, säger Anders Ericsson.
– Och så är det inte minst en arbetsmiljöfråga för de som sköter pannan. Gödsel luktar ju just gödsel, påpekar han.

Tidigare har Per Harsem sagt till ETC Bergslagen att Fortum Horse Power valt mellan några olika värmeverk var pilotprojektet med hästgödsel skulle bli först i Sverige, men att just Hällefors passade bra eftersom det fanns så mycket hästar i närområdet och att kommunen var så lätt att arbeta med.

ETC Bergslagen vill givetvis ha en kommentar till att projektet nu inte blir av.
– Det stämmer att värmeverket i Hällefors inte ska elda med hästgödsel, men vi har sålt annat biobränsle till dem. För övrigt är jag på semester och har inte tid att kommentera mina tidigare uttalanden, säger Per Harsem. 
 

 

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Fakta Hällefors fjärrvärmeverk:
Totalt användes 2016 cirka 42 500 MWh bränsle fördelade på
10 000 MWh =Flis
9 000 MWh =Bark
9 000 MWh =GROT (Grenar Och Toppar från avverkningar)
7 500 MWh =Sågspån
5 500 MWh =Återvunnen restenergi från OVAKO:s industri
1500 MWh =Olja (som reserv vid driftstopp i anläggningen och vid extremt kalla dagar)
I Hällefors finns 293 anslutna fastigheter till fjärrvärmen. En fastighet (exempelvis ett hyreshus) kan bestå av många lägenheter.
Källa: Värmevärden