Intervju.

2017-12-22 06:00
En av Lindesbergs kommuns kultursekreterare – Sara Sporre. Hon har sitt kontor i biblioteket och här trivs hon bra. Bild: Maria Eremo
En av Lindesbergs kommuns kultursekreterare – Sara Sporre. Hon har sitt kontor i biblioteket och här trivs hon bra.

Hon ser till att lindesbergarna får chans till kultur

Sara Sporre. En av Lindesbergs kommuns två kultursekreterare och en av dem som ser till att kommunen får chans att uppleva mer kultur.

”Jag gillar att glädja andra människor.”

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Det märks tydligt att det är en kreativ person som huserar i det kontorsutrymme som är Sara Sporres. Färgpennor, färgglada papper, sax, lim och en Spindelmannenmask. Inget konstigt alls.

– Det står på schemat, att städa upp här inne, säger hon och skrattar.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Nu har det gått fyra år sedan Sara Sporre började sin tjänst som kultursekreterare i kommunen, men frågan är väl vad en sådan person egentligen gör?

– Vi gör väldigt många olika saker. Jag har huvudansvaret för allmänkulturdelen och ser till så att våra kommuninvånare får ta del av musik, teater, dans, litteratur och konst.

Ett roligt blandat jobb

Sara Sporre är bland annat med och arrangerar Vinterspår som är ett kulturevenemang för både professionella och amatörer och som har funnits sedan 2008.

– Det är inte bara skolorna som får ta del av det vi köper in, utan vi gör arrangemang, ansökningar, utställningar och håller koll på vad som händer inom kulturområdet.

2017 är snart slut och ett helt nytt kulturår står för dörren.

– Det här är verkligen ett jätteroligt jobb och vi kultursekreterare är som spindeln i nätet. Det svåra kan ibland vara att begränsa sig eftersom det finns så mycket som man vill göra.

I början av något

2017 var ett bra år enligt Sara Sporre och har inte stuckit ut nämnvärt från tidigare år. Men visst har det funnits en del arrangemang som har fungerat bättre och varit mer uppskattade än andra. Ett av dessa var teatern ”Krakel Spektakel” som spelades under hösten.

– Det blev väldigt lyckat. Det jag känner med det här året över lag är att vi är i början av något, vissa saker tar lite tid och ibland stampar man på stället. Men nu känns det som att vår enhet har börjat hitta vår form och att flera olika projekt börjar NU!

Nästa års skolteater är redan spikad, även om det till hösten fortfarande finns några luckor att fylla.

Kan du berätta om någon händelse under det gångna året som satt spår?

– Haha, ja det får nog bli när jag blev så glad över att en ansökan som vi gjort för ”Skapande skola” gick igenom. Projektet är för förskolorna och vi fick hela den summa vi hade sökt. Då blev det fridans, eller jag kanske ska kalla det fuldans, i korridoren. Det ska jag tänka tillbaka på under alla de dagar jag står vid datorn och hamrar på tangenterna. Det är nämligen mycket jobb bakom som aldrig syns och många olika projekt på gång samtidigt.

Pengarna beskriver hon som en bekräftelse på att de är rätt ute och som också innebär att barn i åldrarna fyra till fem år kommer att få träffa konstnären Annette Alsiö för workshop.

– Det är en viktig del i lärandet och kommer bli en stor inspiration. Det här kommer att ske under våren och vetskapen om att det kommer till sådan glädje för många barn gör mig jätteglad.

Även satsningen ”Alla barns rätt till kultur” under året där barn fick arbeta med ”Spoken word” minns hon som något från 2017 som fungerade jättebra.

– Vi är en bra litterär stad tycker jag, med bland annat Bokens dag, författare och poeter i kommunen.

Spännande projekt på gång

Något regelrätt nyårslöfte blir det däremot inte för Sara Sporre.

– Jag brukar ändå inte ha något bra, eller så glömmer jag bort det jag lovat eller ändå inte gör det som jag hade tänkt. Så i år struntar jag i det.

Vad hon däremot vågar tro om 2018 är att hennes jobb blir fortsatt inspirerande med många samarbetspartner.

– Jag vill ju jobba för ett bra kulturliv för hela kommunen. Nu är det valår och det kommer att märkas i yrkeslivet i form av mycket diskussioner, samtal, visioner och fler frågor på agendan. Det är alltid spännande med debatt tycker jag.

Det finns även ett musikprojekt som kommer att bli verklighet under 2018 tack vare ett arv från modisten Britta Eriksson.

– Hon har gett kommunen ett arv för att kunna ordna konserter. Det innebär att under de kommande tio åren blir det många samarbeten och jag har stora förhoppningar om möten och samtal och att ge människor chans att lyssna till musik på nära håll.

Även projektet ”100 gravar du bör se innan du dör” ser Sara Sporre fram emot.

– Där letar vi samarbetspartner just nu, men projektet går ut på att berätta Lindesbergs historia genom de gravar som finns.

Hoppas på mer skapartid

På det personliga planet hoppas hon att få mer tid för sitt eget skapande, något som hon inte har haft möjlighet till på senare år.

– Det vore väldigt roligt att kunna iordningsställa något hemma så att jag kan arbeta med lera, som är det jag gör. Det är enda gången jag verkligen kan koppla bort allt annat, det blir som meditation för mig.

Hon tänker på hur världen just nu kanske upplevs otrygg och hoppas att 2018 blir året då vi får ett bättre historiskt perspektiv.

– Vi borde vara nöjda. Så bra som vi har det nu har vi aldrig haft förut, vi borde gå omkring och njuta av det vi har i stället för att känna oss otrygga, avslutar Sara Sporre.

Sara Sporre

Ålder: 45 år.

Familj: Två barn, 18 och 13 år gamla.

Bor: I Nora. ”Jag trivs jättebra i Nora och har aldrig bott så länge någonstans förut. Jag har bott där sedan 2004.”

Fritid: ”Jag jobbar för mycket, mina barn har sagt åt mig att ställa upp en säng på kontoret. Då är det illa.”

Annorlunda intresse: ”Jag är en gruvnörd och älskar allt som har med gruvor och bergshantering att göra. När jag flyttade till Nora från Borås föll alla bitar på plats, det är gruvor som är min grej. Äntligen har jag nördat ner mig i något och jag kan ju inte bo på en bättre plats för mitt intresse.”

Gruvor du inte bör missa enligt Sara: ”Äventyrsgruvan Tuna-Hästberg i Borlänge. Den är väldigt lik så som det var förr och du får klättra ner i den, iförd sele, med vajer.”