Reportage.

2017-10-25 06:00
  • Hanna Mäki på Sixten och Leila Berg på Twist övar på slalom.  Bild: Maria Eremo
    Hanna Mäki på Sixten och Leila Berg på Twist övar på slalom. 
  • Leila Berg och Twist är aktiva och tävlar tillsammans. Twist är en blandning mellan fullblod och dansk ridponny. Bild: Maria Eremo
    Leila Berg och Twist är aktiva och tävlar tillsammans. Twist är en blandning mellan fullblod och dansk ridponny.
  • Marja Waltersson, Hanna Mäki, Leila Berg och Amanda Wahlberg är fyra aktiva medlemmar i Mårdshyttans hästsällskap. Bild: Maria Eremo
    Marja Waltersson, Hanna Mäki, Leila Berg och Amanda Wahlberg är fyra aktiva medlemmar i Mårdshyttans hästsällskap.

Hästsällskapet travar på i Mårdshyttan

För ett år sedan startades föreningen Mårdshyttans hästsällskap när ett gäng aktiva ryttare gick samman. På bara ett år har man hunnit med en hel del aktiviteter och målet är att föreningen ska växa sig större.

Det var när vägarna korsades för Leila Berg och Hanna Mäki, båda invånare i Mårdshyttan, som idén uppstod – de skulle skaka liv i den gamla hästföreningen Enhörningen som en gång blomstrade i området.

– Riktigt så blev det inte av olika anledningar, men i stället grundade vi Mårdshyttans hästsällskap hösten 2016, säger Hanna Mäki, ordförande.


VAR MED OCH BRYT MEDIEMONOPOL

Teckna en prenumeration på din lokala ETC-tidning


Redan ett par år innan hade Leila Berg upptäckt den gamla ridbanan på sågområdet i Mårdshyttan, vars mark ägs av Larsbo kalk.

– När jag flyttade hit 2014 och såg hur ridbanan hade fått stå och förfalla började jag engagera mig. Jag såg till att alla vänner och bekanta fick hjälpa till att börja rensa, berättar hon.

Ridbanan behövde röjas

Då var det totalt igenväxt och det gick knappt att se att det en gång hade varit en fin ridbana som användes regelbundet till både träning och tävlingar. Men Leila Bergs häst blev skadad och alla planer fick ta paus. I samma veva flyttade Hanna Mäki till Mårdshyttan och med sig hade hon hästen Sixten.

– När Leila flyttade in med sin Twist i mitt stall började vi prata om ridbanan och då var det bara att hugga tag och röja ordentligt.

I dag när man ser platsen för banan är det svårt att förstå hur det såg ut när duon tillsammans med vänner och familj började rensa.

– Så som det ser ut runt omkring, så såg även ridbanan ut, säger Hanna Mäki.

Det var för tolv år sedan som den gamla föreningen i området lades ned och sedan dess hade ingen gjort något åt marken. Efter många timmars arbete kunde man lägga nytt underlag och nu trampar hästarna runt i fin sligsand.

– Jag vill inte ens tänka på hur många timmar vi faktiskt har lagt ner. Men att ha en ridbana så här nära stallet och där vi bor, det är lyx, säger Leila Berg.

Många intresserade

När duon väl hade kläckt idén om en förening tog det inte lång tid innan fler visade sig vara intresserade.

– Vi kände att om vi ska ordna träningar och aktiviteter måste vi vara en förening så att vi håller koll på kostnaderna. Responsen blev direkt positiv, det är ganska många här i krokarna som är aktiva med sina hästar, berättar Hanna Mäki.

Under hösten är det inte direkt högsäsong för föreningen eftersom man endast har en utebana att hålla till på. Men under sommaren arrangerades både ridläger i Mårdshyttan och träningstillfällen.

– Vi tränar på en tävlingsform som heter Working equitation som innehåller flera delar som du kan stöta på på en gård. Till exempel öppna grindar, gå över broar eller gå slalom, berättar Leila Berg.

– Föreningen har fått bra fart och när vi ordnar aktiviteter kommer det ryttare från trakten, till exempel Kopparberg och Nora. Vi försöker göra reklam på Facebook. Vi skulle gärna växa och bli fler medlemmar, säger Hanna Mäki.

Nytt ridläger i sommar

I dag har föreningen ett 20-tal medlemmar, men endast sju av dem är aktiva på ridbanan.

– Det är ett spann på 8 till 60 år på medlemmarna och vi märker bland dem som bor här att de är glada för att det åter igen finns en aktiv hästförening i byn. När tränaren Linnéa Lycke kom från Örebro för att hålla lektion kom det många nyfikna Mårdshyttebor och tittade, säger Leila Berg.

Tillsammans åker medlemmarna även runt till andra delar av länet och tävlar i dressyr och till våren kommer det åter igen att vara full fart på ridbanan i Mårdshyttan.

– Vi hoppas på att kunna göra om den ännu mer och till sommaren blir det nytt ridläger, säger Leila Berg.

– Men då måste vi ha en husmor som fixar all mat, jag höll ju på att bränna ut mig i somras, säger Hanna Mäki och skrattar.