Nyheter.

2017-06-09 06:00
  • Bild: Jonas Fröberg/TT
  • Här står Josefin Hall vid förskolan med dottern Belle i famnen. Belle kan inte låta bli att rikta uppmärksamheten på en av de omkring 250 lastbilar som dundrar förbi per dag enligt Trafikverkets mätning.  Bild: Rolf Larsson
    Här står Josefin Hall vid förskolan med dottern Belle i famnen. Belle kan inte låta bli att rikta uppmärksamheten på en av de omkring 250 lastbilar som dundrar förbi per dag enligt Trafikverkets mätning. 

Hastighet förbi förskola kan höjas till 80

Trafikverket vill höja hastigheten förbi förskolan i Sikfors till 80 kilometer i timmen. I dag är den 70 kilometer i timmen men föräldrar driver att den ska sänkas till 50 med tanke på barnens säkerhet.

”Att Trafikverket vill höja är obegripligt. Nu är det dags att Hällefors kommun agerar”, säger föräldern Josefin Hall som har två barn på förskolan.

ETC Bergslagen har tidigare skrivit om hennes kamp mot Trafikverket för att hastigheten ska sänkas. I svaret till Josefin Hall skriver myndigheten bland annat att det genom Sikfors i genomsnitt går 1 810 fordon per dag, varav cirka 250 stycken är lastbilar. Trafikverket påpekar också att bilister frivilligt kan sänka ­hastigheten förbi förskolan.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Barnfamiljer eller höjd hastighet?

Nu föreslår myndigheten ­i stället att hastigheten på länsväg 63 mellan Grythyttan och Hjulsjö genomgående­ ska bli 80 kilometer i timmen, vilket innebär en ökning där den i dag är 70 kilometer i timmen och en sänkning där den är 90.

– Kommunen borde ställa sig frågan­ vad som är viktigt för den. Är det att locka hit barnfamiljer som är yrkesverksamma människor?­ Bland det första en ­sådan familj frågar sig är hur barnomsorgen fungerar. Hur attraktivt är det då med en förskola där det i dag är 70 och i framtiden kan bli 80, frågar sig Josefin Hall.

Sänkning bra för miljön och säkerheten

Knappt hundra meter ner i backen genom Sikfors samhälle är det 50 ­kilometer i timmen som gäller. Att flytta de två 50-skyltarna 100 meter upp i backen är inget Trafikverket vill. Detta trots att de själva påpekar att lägre hastighet innebär större trafik­säkerhet, att den sänker bullernivån och sparar på miljön. Förutom att Trafikverket är emot en sänkning av hastigheten så är även länsstyrelsen i Örebro län och Samhällsbyggnad Bergslagen det. I den senare myndighetens direktion sitter representanter från Socialdemokraterna och Vänsterpartiet i Hällefors.

– Nu har politikerna chansen att visa var de står. Antingen vill man rädda liv eller så bryr man sig inte. Det är konstigt att den allmänna regeln att det ska vara 50 eller 30 kilometer i timmen utanför förskolor i kommunen inte ska gälla i Sikfors. Jag tycker att Hällefors kommun ska visa vad de tycker är viktigt och genomdriva en hastighetssänkning, säger Josefin Hall.

ETC Berglagen passade på att fråga samtliga partier i kommun­styrelsen vad de tycker i frågan.

Läs vidare på nästa sida: Politikersvar