Reportage.

2017-12-06 06:00
  • Paret Carl-Eric och Eva Persson har omvandlat det gamla sädesmagasinet till konsthantverksmarknad.
    Paret Carl-Eric och Eva Persson har omvandlat det gamla sädesmagasinet till konsthantverksmarknad.
  • Carita Väli-Tainio köper hemgjort godis av Wilma Håkansson. ”Pengarna vi tjänar på kakorna och godiset ska gå till en klassresa”, säger Wilma Håkansson.  
    Carita Väli-Tainio köper hemgjort godis av Wilma Håkansson. ”Pengarna vi tjänar på kakorna och godiset ska gå till en klassresa”, säger Wilma Håkansson. 

Hantverk och julstämning i gamla sädesmagasinet

Fyrtio lokala konsthantverkares alster finns på andra våningen i magasinet som byggdes 1907 i Löa för att lagra utsäde och mjöl. ”Vi startade upp julmarknaden här för fem år sedan och ville främja lokala konsthantverkare”, säger Eva Persson.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Det är paret Eva och Carl-Eric Persson som driver Perssons magasin. Hon står i konsthantverksbutiken medan han serverar kaffe och bakverk i kaféet i den närliggande byggnaden.

– Det är den gamla bak- och bykstygan vi byggt om till kafé. Här serveras endast hembakat kaffebröd. På våningen ovanför låg en gång i tiden byskolan i Löa, säger Carl-Eric Persson.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Julmarknaden har växt

Eva Persson förklarar att julmarknaden har växt varje år sedan starten 2013. Från början var det mest tänkt som en testverksamhet i lokalerna där paret Persson tidigare bland annat har anordnat bröllopsmottagningar.

– Nu har vi förutom konsthantverk här i magasinet möbelloppis i det gamla vagnslidret på bottenplan och husgerådsloppis på översta våningen här i magasinet, säger Eva Persson.

Bland de lokala konsthantverkarna har Kenneth Andersson från Lindesberg ställt ut finsnickeriföremål.

– Jag gör bland annat Bergslagsfönster och lampetter av tegel som jag köpt från Vedevågs gamla bruk. Tegeltypen kallas för hjärttegel och var ju med i SVT:s serie ”Det sitter i väggarna” som handlade om den gamla Bergsmansgården Sundet utanför Ställdalen där de lade om taket till köksingångenmed hjärttegel, säger Kenneth Andersson.

Luffarslöjd

Längre in i magasinet ställer Sirpa Jalo från Storå ut det hon kallar för ”Småkonst”. Ett exempel på det är den luffarslöjd hon tillverkat. Luffarslöjd kallas bruksföremål tillverkade av tråd som luffare förr i tiden gjorde och sålde när de gick på luffen för att få in lite pengar.

– Jag älskar att arbeta med mina händer och återvinning av material ligger mig varmt om hjärtat, Förklarar Sirpa Jalo.

– Just här på julmarknden säljer jag förutom luffarslöjden en del julpynt som decopage av återbrukat material, fortsätter hon.

Sirpa Jalo förklarar att decopage betyder att servetter limmas på ett underlag och får en ny funktion och design. På Perssons magasin finns det bland annat decopage med gamla kakformar av metall, tändsticksaskar och smörgåsunderlägg av trä. Alla med tryck av änglar som är inspirerade av julen.

I källaren pågår det en liten knallemarknad och bland stånden där står Wilma Håkansson och säljer kakor och godis som hon och hennes klasskamrater i klass sex på Löaskolan bakat och gjort.

– Alla pengar vi tjänar på att sälja här på julmarknaden ska gå till en gemensam klassresa nästa sommar. Jag hoppas vi åker till Göteborg för jag vill gärna gå på Liseberg, säger Wilma Håkansson.

Julmarknad

Julmarknaden på Perssons magasin i Löa har öppet i 2-3 december klockan 12.00–17.00