Nyheter.

2017-05-12 05:47
 • Jacques Mwepu är  anstaltschef på Hinseberg. Bild: Kriminalvården
  Jacques Mwepu är anstaltschef på Hinseberg.
 • ”Slottet” är den äldsta byggnaden som har funnits på Hinseberg sedan 1400- talet. I dag ligger anstaltens behandlingsavdelning i byggnaden. Bild: Kriminalvården
  ”Slottet” är den äldsta byggnaden som har funnits på Hinseberg sedan 1400- talet. I dag ligger anstaltens behandlingsavdelning i byggnaden.
 • Vakthavandebefäl Henrik Erhagen, ställföreträdande anstaltschef Jonas Eriksson och häktesexpert Råbert Fredriksson-Eriksson tillsammans med Jacques Mwepu. Bild: Kriminalvården
  Vakthavandebefäl Henrik Erhagen, ställföreträdande anstaltschef Jonas Eriksson och häktesexpert Råbert Fredriksson-Eriksson tillsammans med Jacques Mwepu. 

Han bloggar om sitt liv på Hinseberg

I början av året lanserade Kriminalvården fyra bloggar. Här kan man följa anställda med olika inriktning inom myndigheten. I Häktes- och anstaltsbloggen får läsarna bland annat ta del av arbetet och vardagen inne på Hinseberg genom anstaltschefen Jacques Mwepu.

Vi är nog många som har funderat på hur det ser ut och hur det går till inne på en anstalt. En liten del av vår befolkning har egen erfarenhet av hur det fungerar, men den stora allmänheten har ingen aning.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


– Häkten och anstalter har länge framstått som slutna miljöer. Det väcker i sin tur diverse föreställningar med influenser från filmvärlden. Jag vill vara med och visa vår verksamhet för allmänheten och berätta om det äkta engagemang som finns hos oss kriminalvårdare, säger Jacques Mwepu.

Av alla intagna på anstalter runt om i Sverige utgör kvinnor endast 5,8 procent. Det är en liten del och oftast är det fokus på den stora massan, männen.

– Jag vill med hjälp av bloggen bidra till en ökad förståelse och engagemang av det civila samhället. En ökad kontakt med samarbetspartner i samhället skapar samverkan och bättre förutsättningar att lösa våra uppdrag. 

Jacques menar att de intagna på Hinseberg har som mål att återgå till samhället efter avtjänat straff och att häkten och anstalter därför inte bör vara isolerade öar som är helt avskurna från samhället.

Viktigt med kvinnoperspektiv

Som chef för ett kvinnofängelse tyckte Jacques att han med hjälp av bloggen har chansen att ge allmänheten en inblick i hur det fungerar på en plats där endast kvinnor sitter inlåsta. 

– Kvinnoperspektivet är alltid mindre, men nu hade jag chansen att lyfta fram den biten. Jag skriver om många aspekter av vår verksamhet. Exempel på det är de intagnas sysselsättning och påverkansprogram och våra värdegrunder. Jag är även mån om att synliggöra vinsterna med etnisk mångfald inom kriminalvården.

Han har ett tydligt mål med sitt bloggande och han ville ta chansen när den gavs.

– Jag vill helt enkelt bygga broar mellan oss och samhället och öka förståelsen för kriminalvårdsuppdrag. Om jag kan skapa intresse hos samarbetspartner för en ökad samverkan blir jag glad. Jag kanske kan attrahera nya medarbetare att ta anställning hos en lärande och utvecklande myndighet som erbjuder många karriärmöjligheter.

Vardagen på Hinseberg inspirerar

Ämnena varierar, men det är vardagen på Hinseberg som inspirerar Jacques till hans blogginlägg.

– Men det är inte bara vardagen här på Hinseberg utan även processer i Kriminalvården i stort som ger mig idéer. Jag försöker fånga upp de sidor som jag tycker är relevanta för allmänheten. Ibland inspireras jag av samhällsdebatt som har koppling till vår verksamhet.

Mystiken kring fängelser, anstalter, häkten och intagna har intresserat allmänheten i alla tider. Dock menar Jacques att filmvärlden alltså har förvrängt den sanna bilden och det är den han vill vara med och förändra.

– Jag är i alla fall av den uppfattningen, att fängelseliv fascinerar. Mottagandet av bloggen har varit positiv. Intresset är stort både internt inom myndigheten och på vår externa webbsida. Jag har fått mycket positiv återkoppling av läsare.

Svårt hitta tid

Men Jacques har problem att hitta tiden till bloggandet, det medger han. Fokus ligger till stor del på ledning och styrning i vardagen vilket gör att bloggen ibland under längre perioder blir lidande.

– Men så länge jag har fortsatt förtroende så fortsätter jag gärna att blogga på myndighetens vägnar, avslutar Jacques.

Häktes- & anstaltsbloggen

• I Häktes- och anstaltsbloggen får du som läsare insyn i arbetet på svenska häkten och anstalter.

• På anstalter och häkten finns en mängd olika yrkeskategorier. Här kan du ta del av vardagliga, spännande och roliga berättelser från verksamheterna. 

• De som just nu bloggar på Häktes- och anstaltsbloggen är Jacques Mwepu, anstaltschef på kvinnoanstalten Hinseberg, Sofia Boman, häktespsykolog på häktet Göteborg och Ulrika Larsson, lärare på Lärcentrum på anstalten Gävle. 

• Du hittar bloggen här: blogg.kriminalvarden.se/haktes--anstaltsbloggen