Nyheter.

2017-12-08 06:00
  • Jasin Boukli är studenternas representant i den nya föreningen. ”Det har varit en del tjuvtränande men nu kommer det att bli tätare kontroller av vilka som ­tränar här”, säger han.  Bild: Rolf Larsson
    Jasin Boukli är studenternas representant i den nya föreningen. ”Det har varit en del tjuvtränande men nu kommer det att bli tätare kontroller av vilka som ­tränar här”, säger han.
  • Carola Mogren säger att både gymmet och workout-passen kommer att fortsätta på Hälsans hus. Bild: Rolf Larsson
    Carola Mogren säger att både gymmet och workout-passen kommer att fortsätta på Hälsans hus.

Hälsans hus drivs vidare – i ny regi

Beslutet att stänga Hälsans hus i Grythyttan från och med den 1 december har undanröjts. Den nystartade ideella föreningen Grythyttan gym tar över driften från Campusgymet.

”Vi kommer att ha samma öppettider som de nuvarande”, säger Carola Mogren som är ordförande i föreningen.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Hälsans hus öppnade 2007 och är en imponerande anläggning för en ort på under 1 000 invånare som Grythyttan är. Orsaken till att det byggdes var att Örebro universitet behövde lokaler för sin spa-utbildning i Grythyttan och det 939 kvadratmeter stora Hälsans hus kostade 8 miljoner kronor att bygga. Campusgymmet har hyrt gymmet och idrottshallen i Hälsans hus sedan starten och den 30 november skulle det vara sista dagen det höll öppet.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


– Men alla som har kort får träna december månad ut. Universitetet förlänger kortens giltighetstid trots att sista dagen egentligen skulle vara sista november, något vi naturligtvis är glada för, säger Carola Mogren.

Från och med den 1 januari 2018 kommer de som vill träna där att lösa nya kort från föreningen och samtidigt bli medlemmar i den. För studenterna som läser på Restaurang- och hotellhögskolan i Grythyttan kommer verksamheten att fortsätta som i dag.

– Det ingår i avtalet att föreningen tar hand om driften av gymmet så att deras medlemmar kan träna där, medan våra studenter får tillgång till idrottshallen för att till exempel spela basket, volleyboll eller fotboll där utan kostnad, säger Paula Björkman som är Camupsansvarig på Örebro universitet.

– Vad det gäller gymmet så hoppas jag att föreningen stramar åt kontrollen av vilka som tränar där. Det har varit en del tjuvtränande om jag förstått saken rätt så det är viktigt att föreningens medlemmar håller ett öga på vilka som tränar där, fortsätter hon.

”Mycket tjuvträning”

Studenterna kan givetvis gå med i föreningen för att kunna träna på gymmet.

– Jag håller med om att det varit mycket tjuvträning här på gymmet. När det kommer in fem, sex ­ungdomar här kanske en av dem har kort medan resten av gänget tränar gratis. Kontrollen har varit för slapp men det ska det bli ändring på nu, säger Jasin Boukli som läser andra året på Hotell och värdskap och är studenternas representant i Grythyttans gym.

– Nu när föreningen tar över kommer det att bli mycket tätare kontroller av tränande. Vi i föreningen kommer att kontrollera personer vi inte känner igen om de har medlemskort. Det kan alla medlemmar göra så det kommer att medföra att det blir lugnare och mindre skräpigt på gymmet, fortsätter han.

– Vi kommer att sköta städningen av gymmet själva. Det ska också bli bättre underhåll och service på maskinerna nu när vi direkt ser vad som behöver åtgärdas och inte behöver vänta på att beslut ska fattas nere i Örebro, säger Carola Mogren.

Inte så mycket annat att göra

För Jasin Boukli var det viktigt att Hälsans hus kunde leva vidare. Han förklarar att det inte finns så mycket annat att göra i Grythyttan för studenterna än att träna och att många gör det för att hålla sig i trim och för gemenskapens skull.

– Jag vill gärna utveckla verksamheten. Varför inte hålla event här för studenter och allmänhet? Som utbildad personlig tränare vet jag en hel del om träning och jag kommer kanske att hålla föreläsningar om kostens roll för att få ett bra träningsresultat, säger han.

Förutom att studenterna använder den stora inomhusidrottshallen för bollsporter så har olika workout-pass genomförts där sedan starten.

– Föreningen har förhandlat till sig tio timmars utnyttjande av idrottshallen i veckan. Jag kommer till exempel att köra ett pass russian circle och ett med skivstång i veckan. Sedan pågår det förhandlingar med andra för att fylla upp de övriga åtta timmarna. Det kan eventuellt bli fråga om zumba och kampsport, säger Carola Mogren.