Nyheter.

2017-09-08 06:00
  • Fortum tecknar avtal med hästägarna som går ut på att företaget levererar strö och står för den container som gödslet sedan lagras i innan det är dags för värmeverket. Bild: Czarek Sokolowski/AP/TT
    Fortum tecknar avtal med hästägarna som går ut på att företaget levererar strö och står för den container som gödslet sedan lagras i innan det är dags för värmeverket.
  • ”När pilotprojektet i Hällefors blivit utvärderat kommer vi att utöka verksamheten till andra kommuner”, säger Per Harsen, försäljningschef på Fortum Horse Power.  Bild: Fortum Horsepower
    ”När pilotprojektet i Hällefors blivit utvärderat kommer vi att utöka verksamheten till andra kommuner”, säger Per Harsen, försäljningschef på Fortum Horse Power.

Hällefors först i Sverige med fjärrvärme från hästgödsel

Den 1 oktober räknar Fortum Horse Power med att ladda värmepannan i Hällefors med en mix av till hälften hästgödsel och till hälften torrströ.

”Det blir först ett pilotprojekt på sex månader men ambitionen är att vi fortsätter och utökar med fler kommuner i Sverige”, säger Per Harsen, försäljningschef på Fortum Horse Power.

 

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Att Hällefors blir först i Sverige beror enligt honom på att kommunen var lätt att samarbeta med och att det finns gott om hästar som kan leverera bränslet i trakten. Fortum tecknar avtal med hästägarna som går ut på att företaget levererar strö och står för den container som gödslet sedan lagras i innan det är dags för värmeverket.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


– Hästägarna får betala för torrströet men vi tar på oss att stå för det miljötillstånd som annars krävs för den som hanterar hästgödsel, säger Per Harsen.

Han förklarar att hästbönderna annars måste låta gödslet ligga i åtta månader innan det kan användas på åkrarna och att det under tiden gödslet ligger till sig avger stora mängder metan och lustgas.

– Ur ett miljöperspektiv är det bättre att det hamnar i värmepannan eftersom det inte lämnar ifrån sig några föroreningar om värmeverket har rökgasrening. Energivärdet i ett ton hästgödsel är en och en halv megawattimme. Det två hästar släpper ifrån sig under ett år räcker för att hålla en normalstor villa med värme under ett år.

”Europa är en enorm marknad”

Just hästgödsel har de egenskaper som gör att det går bra att elda med i värmeverket. Ko- eller grisgödsel duger inte på grund av för hög fuktighet. Det behövs inga särskilda ombyggnader av befintliga värmeverk för att de ska kunna elda med hästgödsel utan det är bara att lassa in i värmepannan. I hela Sverige finns det omkring 360 000 hästar som sammanlagt ger ifrån sig 5 000 ton gödsel per år.

– Det är klart att vi ser en framtid i att kunna elda i våra fjärrvärmeverk med denna stora mängd bränsle. När pilotprojektet i Hällefors blivit utvärderat kommer vi att utöka verksamheten till andra kommuner. Värmeverken i Hudiksvall och Kristinehamn var på tapeten innan vi bestämde oss för att välja att starta i Hällefors.

Fortum har redan drivit fjärrvärmeverk med hästgödsel under två års tid i Finland. Nu står alltså Sverige på tur och sedan väntar Europa.

– I Europa finns det sex miljoner hästar som sammanlagt släpper ifrån sig 60 miljoner ton gödsel. Det är en enorm marknad att utvecklas på, säger Per Harsen.