Nyheter.

2017-01-27 05:26
  • Susanne Grundström är ordförande för Folkets hus i Bredsjö och hon vill få igång en diskussion om värdegrund och medlemskap.
    Susanne Grundström är ordförande för Folkets hus i Bredsjö och hon vill få igång en diskussion om värdegrund och medlemskap.
  • ”Folkets hus får aldrig bli en hävstång eller megafon som hjälper främlingsfientliga rörelser att växa”, säger Calle Nathansson, vd för Folkets hus och parker.
    ”Folkets hus får aldrig bli en hävstång eller megafon som hjälper främlingsfientliga rörelser att växa”, säger Calle Nathansson, vd för Folkets hus och parker.

Folkets hus ska motverka att främlingsfientliga tar sig in

Sedan SD:s ordförande i Hällefors som privatperson har köpt andelar i Bredsjö Folkets hus vill föreningens ordförande Susanne Grundström (S) få igång en diskussion om Folkets hus värdegrund.

"Vi skulle aldrig låta till exempel Sverigedemokratiska partiet ha verksamhet i huset, men vad gör vi när privatpersoner med samma åsikter köper andelar i Folkets hus."

Bakgrunden är att vem som helst kan köpa andelar i Folkets hus-föreningen för 10 kronor styck och på så sätt vara med och rösta fram en styrelse som bestämmer över Folkets hus verksamhet.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


– Vi frågar inte vilka värderingar privatpersoner som vill köpa andelar har, till exempel har ordföranden för SD i Hällefors köpt andelar som privatperson och sitter i valberedningen och har på så sätt inflytande över verksamheten, säger Susanne Grundström.

Hon berättar som exempel på värderingar som sprids som inte Folkets hus står bakom, det som hände när det blev känt att asylboendet skulle öppna i Bredsjö.

– Det lades flyktingfientliga flygblad i brevlådorna i byn. I flygbladen stod det att Folkets hus ställde sig bakom åsikterna vilket helt enkelt inte var sant, och som den dåvarande ordföranden fick gå ut och dementera, säger Susanne Grundström.

Ingår i riksorganisation

Bredsjö folkets hus ingår i riksorganisationen Folkets hus och parker som omfattar närmare 600 mötesplatser runt om i Sverige. 

– Våra hundratals mötesplatser får aldrig bli en hävstång eller megafon som hjälper främlingsfientliga rörelser att växa. Vi säger nej till exkluderande organisationer och aktörer och vi säger därmed nej till att låta Sverigedemokraterna hyra våra lokaler för partiverksamhet. Vill de hitta plattformar för att föra ut sitt budskap så får de göra det någon annanstans, säger Calle Nathansson, vd för Folkets hus och parker.

– Köper Sverigedemokraterna, ett parti med sådana värderingar, andelar kan de ju styra styrelsens innehåll och därmed påverka Folkets hus verksamhet med hjälp av styrelsebeslut. Det är som att köpa aktier i ett företag. Ju fler du äger, desto större makt, fortsätter Calle Nathansson.

Det är en sådan utveckling Susanne Grundström vill förhindra att det sker i Bredsjö Folkets hus. Hon reser en varningens flagg för hur det kan gå när Sverigedemokraterna vill hyra in sig i lokalerna som i Gällivare och i Ånge. I Gällivare blev det stopp medan partiet höll möte i Ånges Folkets hus där Jimmie Åkesson spelade klaviatur. 

– Jag vill ha igång en diskussion vad Folkets hus ska användas till i framtiden. Bidrar vi till att odemokratiska krafter växer sig starkare kan det i förlängningen bli ett hot mot demokratin. Nästa år fyller vi 100 år och ska fira det på olika sätt och jag värnar vårt kulturarv som bland annat innebär att Folkets hus står för alla människors lika värde och säger nej till främlingsfientlighet, säger Susanne Grundström.