Nyheter.

2017-08-25 06:00
”Innan vi fattade beslutet att höja p-böterna hade kommunsstyrelsen haft en känsla av att det felparkeras mycket i kommunen och beslutet att höja böterna var ett riktigt beslut att ta”, säger­ Ewa-Leena Johansson (S). Bild: Fredrik Persson/TT
”Innan vi fattade beslutet att höja p-böterna hade kommunsstyrelsen haft en känsla av att det felparkeras mycket i kommunen och beslutet att höja böterna var ett riktigt beslut att ta”, säger­ Ewa-Leena Johansson (S).

Flest antal p-böter i förhållande till folkmängden i Ljusnarsberg

I våras beslutade Ljusnarsberg, ­Hällefors och Lindesberg att höja p-böter för den som står på parkeringsplatser för rörelse­hindrade till 600 kronor. Samtidigt infördes hårdare kontroller.

 

Ny statistik från Transportstyrelsen visar att i Ljusnarsberg var andelen p-böter för otillåten parkering på plats för rörelsehindrade 64 procent av alla p-böter. Ewa-Leena Johansson (S) är kommunalråd och sitter i direktionen på Samhällsbyggnadsförbundet Bergslagen som sköter parkeringskontrollen.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


– De som ställer sig på parkeringsplatser för rörelsehindrade utan tillstånd ska bötfällas. Anser man sig vara så rörelsehindrad att man behöver stå där så är det ju bara att skaffa sig ett läkarintyg så får man ju stå där gratis och helt slippa risken att få böter.

– Innan vi fattade beslutet att höja p-böterna hade kommunsstyrelsen haft en känsla av att det felparkeras mycket i kommunen och beslutet att höja böterna var ett riktigt beslut att ta. Dessvärre är det ofta så att det enda som hjälper för att råda bot på ett felaktigt parkeringsbeteende är att det finns ­effektiva p-vakter, säger Ewa-­Leena Johansson.

Kontrollerna behövs

I Hällefors var det bara 26 procent av utdömda p-böter som gällde det högst beloppet. ­Johan Stolpen, gruppledare (V), ­sitter också han i direktionen på Samhällsbyggnadsförbundet ­Bergslagen.

– Det är jätteproblematiskt att statistiken visar att folk ställer sig på parkeringsplatser för rörelsehindrade, men det visar också att kontrollen­ behövs.

– Förhoppningen är att handikapplatserna ska lämnas i fred av andra än människor med tillstånd som på grund av sina särskilda behov behöver parkera nära affärer och offentliga byggnader, säger Johan Stolpen.

Ordförande för direktionen på Samhällsbyggnadsförbundet ­Bergslagen är Hans-Olof Hake (S) från Lindesberg. Där var andelen för det högsta bötesbeloppet 32 procent.

Felparkeringar utan lasarettet

– I Lindesberg är det framför allt två ställen som det kommit klagomål mot att det parkeras på parkeringsplatser för rörelsehindrade utan tillstånd. Dels är det vid lasarettets entré där det finns tolv platser för de som söker sjukvård och har svårt att röra sig. Det är väldigt svårt för den som är rörelsehindrad att ta sig upp för alla trappor från stora parkeringen som finns för andra besökare. Det inser alla som har besökt Lindesbergs lasarett.

– Det andra stället är den parkeringsplats för rörelsehindrade som finns alldeles intill bankomaten vid Christinavägen i centrum. Rådet för funktionshindrade framför mycket klagomål på att den platsen ofta är upptagen av personer som inte har något tillstånd att stå där. Det spelar ingen roll om man bara planerar att hoppa ur bilen och använda bankomaten under någon minut, bilar utan tillstånd har inte där att göra, det är inte deras plats att parkera på, säger Hans-Olof Hake.

Parkeringstillstånd

Parkeringstillstånd för rörelsehindrade kan den som är gravt rörelsehindrad med utpräglade gångsvårigheter, det vill säga har svårighet att förflytta sig till och från fordonet inom kortare sträckor än 100 meter från parkeringsplatsen, söka hos Samhällsbyggnadsförbundet Bergslagen. Ansökningsblankett finns på Samhällsbyggnad Bergslagens hemsida.