Reportage.

2017-03-14 06:49
 • David Favaro har hittat Benny Skyttman från Grappe vinkällare. Det passar bra eftersom David Favaro läser till sommelier, det vill säga vinkännare. Bild: Rolf Larsson
  David Favaro har hittat Benny Skyttman från Grappe vinkällare. Det passar bra eftersom David Favaro läser till sommelier, det vill säga vinkännare. 
 • Sphinx Birch fick idén till sitt företag när Drivhuset ordnade en föreläsning om kvinnligt företagande på skolan. Nu har hon ett teföretag vid sidan av studierna till kulinarisk kock och måltidskreatör. Bild: Rolf Larsson
  Sphinx Birch fick idén till sitt företag när Drivhuset ordnade en föreläsning om kvinnligt företagande på skolan. Nu har hon ett teföretag vid sidan av studierna till kulinarisk kock och måltidskreatör.
 • Annika Göran-Rodell från Restaurang- och hotellhögskolan säger att det är ett skriande behov av personal i branschen och att det märks på antalet utställare på mässan. Bild: Rolf Larsson
  Annika Göran-Rodell från Restaurang- och hotellhögskolan säger att det är ett skriande behov av personal i branschen och att det märks på antalet utställare på mässan.
 • Emilia Brånfeldt och Louise Svensson läser båda två till kulinarisk kock och måltidskreatör och gladdes åt intresset som branschen visar studenterna. Bild: Rolf Larsson
  Emilia Brånfeldt och Louise Svensson läser båda två till kulinarisk kock och måltidskreatör och gladdes åt intresset som branschen visar studenterna.

Fler utställare än någonsin på årets rekryteringsmässa

För femte året i rad mötte branschen inom hotell- och restaurangnäringar studenter för att förmedla arbeten, sommarjobb och praktikplatser. 

"Det är branschfolk från så skilda håll som Systembolaget och färjerederi till internationella hotellkedjor och små gästgiverier", säger Annika Göran-Rodell, Restaurang- och hotellhögskolan.

Utställare och studenter samlades på Kalstorget som finns i källaren på Måltidens hus i Grythyttan. Vid utställningsbordet för Winn Hotel Group samtalade studenterna Emilia Brånfeldt och Louise Svensson, som båda läser till kulinarisk kock och måltidskreatör, med Matilda Petterson och Johan Lundgren från företaget. 


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


– Det är alltid kul att knyta kontakter och se vilka erbjudanden de olika företagen har, säger Emilia Brånfeldt som läser tredje året och vill bli food and beverage manager, ungefär chef för mat och dryck, på en större hotellkedja. 

– Här får man en bild av vad det finns att välja bland inför sommarjobben, säger Louise Svensson som läser andra året och som vill bli pastery chef, ungefär chef över bakverk och praliner på ett företag som säljer och serverar sådant.

”Vi måste vara med och synas”

Johan Lundgren som tillsammans med sin kollega svarar på frågor från de båda studenterna läste själv på samma utbildning för tolv år sedan. Nu är han alltså tillbaka för att hitta medarbetare.

– Vi har redan träffat flera stycken här idag som vi bestämt oss för att gå vidare med. Faktum är att vi i vår verksamhet har användning för studenter inom alla de olika utbildningar som ges här på Restaurang- och hotellhögskolan, säger han.

Vid ett annat utställningsbord står David Favaro och samtalar med Benny Skyttman från vinkällaren Grappe i Stockholm. David Favaro läser andra året på sommeliersutbildningen och passar på att knyta kontakter bland utställarna. Han sa upp sig från sitt arbete som stationschef på Hertz biluthyrning i Eskilstuna för att flytta till Grythyttan och studera till sommelier. 

– Jag ville byta bana och i förlängningen driva en egen vinbar och ställde mig frågan hur det skulle gå till. När jag letade på nätet hittade jag utbildningen här i Grythyttan och den passade mig som hand i handske, säger David Favaro.

– Inför sommaren söker jag främst plats på en restaurang som har en bra vinkällare.  Även om jag inte får sommarjobb som sommelier utan det kommer nog att handla om att arbeta som servitör så kan jag med mina kunskaper prata vin med gästerna, fortsätter han.

För Benny Skyttman från Grappe vinkällare var det inte första gången han representerade företaget i Grythyttan.

– Det är femte året i rad för oss. Vi måste vara med och synas och den här rekryteringsmässan är ett naturligt sätt för oss att träffa studenter. Branschen växer och vi behöver utbildat folk och vi är här för att både anställa medarbetare och hitta praktikanter, säger han.

Vill få nya idéer

Bland studenterna intog Sphinx Birch som läser tredje året till kulinarisk kock och måltidskreatör något av en särställning. Hon är både student och utställare. Det var under första året som utbildningen hade en föreläsning för kvinnor som ville starta eget företag som idéen om teföretaget föddes.

– Jag älskar te och tyckte inte att det fanns riktigt bra smaker så jag komponerade ihop egna blandningar. Nu säljer jag hantverksmässigt blandade teer och även kryddor. Även om jag inte kan leva på det så är det en något jag kommer att fortsätta driva på sidan om även när jag arbetar efter examen.

– Här på mässan märker jag att min utbildning är gångbar på arbetsmarknaden. Alla är intresserade av oss som läser här. Jag är inte bara ute efter att knyta kontakter utan vill också få idéer som jag kan ha nytta av i mitt eget företag, säger Sphinx Birch.