Reportage.

2017-10-18 06:00
 • David, Malin, Alvin och Line gör just nu sin fjärde säsong på ön Koh Lanta i Thailand.    ”I början var allt en utmaning, nu är det vår vardag”, säger Malin. Bild: Privat
  David, Malin, Alvin och Line gör just nu sin fjärde säsong på ön Koh Lanta i Thailand. ”I början var allt en utmaning, nu är det vår vardag”, säger Malin. 
 • Så som vi är vana att se Thailand, en felfri semesterdröm. Här tittar Line och Alvin på solnedgången. Bild: Privat
  Så som vi är vana att se Thailand, en felfri semesterdröm. Här tittar Line och Alvin på solnedgången.
 • Svenska traditioner får ta plats i den tropiska värmen. Malin som älskar att baka har som vanligt sett till att Kanelbullens dag uppmärksammas. Bild: Privat
  Svenska traditioner får ta plats i den tropiska värmen. Malin som älskar att baka har som vanligt sett till att Kanelbullens dag uppmärksammas.

Fjärde året i Thailand för familjen från Linde

Det är fjärde säsongen på Koh Lanta för familjen från Lindesberg. Malin Axelsson, maken och barnen ser numera både Lindesberg och den thailändska ön som sitt hem.

För några veckor sedan kom de tillbaka till ön som både Malin Axelssons familj och många andra svenskar älskar. Hon jobbar som lärare på Lilla svenska skolan, maken David Karlsson som musiker och barnen Alvin och Line går i skolan.

– Som vanligt känner jag mig aldrig riktigt klar med Sverige när det är dags att åka tillbaka till Koh Lanta. Det är alltid personer som jag inte hunnit träffa och saker jag inte hunnit göra, eftersom jag sommarjobbar hela sommaren. Den här gången var inget undantag. Barnen kände likadant, säger Malin Axelsson.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Sommar betyder hårt jobb

Under sommarmånaderna är familjen hemma för att arbeta ihop pengar till kommande läsår.

– Somrarna för oss betyder att åka hem till Sverige för att jobba ihop pengar till nästa läsår i Thailand. Vi bor i husvagn för att spara ihop till skolavgifter, flygbiljetter och försäkringar.

Det var efter två vistelser på ön som turister som familjen började fundera på om de kunde komma tillbaka en längre period. På Koh Lanta finns två svenska skolor, så lärare behövdes.

– Jag tackade ja till den ena skolan, men från och med denna termin är det öns andra skola, Lilla svenska skolan, som är min arbetsplats och barnens skola.

Då var barnen elva respektive åtta år, i dag är det en 14-åring och en snart 11-åring som varje dag lever sin vardag i tropiskt klimat.

– Alla i familjen var självklart med på det, men jag tror inte att barnen riktigt förstod vad det innebar.

Få stannar så länge

De flesta som reser till Thailand en längre tid med sina familjer gör det i en till tre månader och barnen går då i skolan. Det är däremot inte lika många som stannar hela skolåret, som Malin Axelsson och hennes familj.

– De barn som stannar helår går 178 dagar i skolan, precis som i Sverige, men vi har inga röda dagar eller studiedagar och slutar därför redan i maj.

Det här läsåret är det mycket nytt för hela familjen eftersom Malin har bytt arbetsgivare och barnen hängde med till den nya skolan.

– Line har redan flera nya vänner och det är så klart skönt. Högsäsongen har inte dragit i gång ännu, men när den gör det får skolan betydligt fler elever och barnen fler kompisar.

Alvins studieupplägg är lite annorlunda jämfört med lillasyster Lines.

– Alvin pluggar nu i början mycket hemifrån, eftersom det inte finns någon äldregrupp på Lilla svenska skolan just nu. Det fungerar bra, eftersom han är knuten till och läser på Sofia distans* och har mig som handledare. Han kommer där­emot att gå motsvarande halvtid på Lilla svenska skolan under läsåret. 

Sagt upp sig

Familjen planerar ett år i taget, men målet är att Alvin ska få gå ut årskurs nio på Koh Lanta.

– Det vet vi inte än, men blir det på det viset så är det två år kvar för oss nu.

Vad som händer efter det vet de inte. Både Malin och hennes man David har sagt upp sig från sina fasta tjänster i Sverige, men huset i Lindesberg har de kvar.

– Det har bara varit skönt att säga upp sig, jag är inte orolig för framtiden. Jag vet inte vad jag vill göra när vi kommer hem, det får vi se då.

Åren i Thailand har gjort henne mindre fyrkantig. Från att ha velat planera allt har hon slutat hetsa upp sig.

– Jag har tvingats lära mig att det inte går att planera allt. I början var allt en utmaning, nu är det vår vardag. Häromdagen besökte vi ett risplantage med skolan, så nu har jag planterat ris också. Det var väl något jag aldrig trodde att jag skulle göra.

* Sofia distansundervisning bedriver ­undervisning via dator för grundskole­elever bosatta utomlands. Undervisningen följer grundskolans kursplaner och kunskapskrav.

Malin Axelsson

Ålder: 40 år

Familj: Maken David och barnen Alvin och Line.

Bor: Koh Lanta, Thailand

Yrke: Lärare åk 4–9

Fritid: ”Jag älskar att träna, främst löpning och styrka. Jag gillar även att laga mat och baka, vara med familjen, sola och bada.”

Bästa med Thailand: ”Klimatet, lugnet och tiden för familjen. Sedan är jobbet himla roligt också. Det spontana umgänget, människor har mer tid.”

Bästa med Sverige: ”Att det inte blir stopp i toaletten, att vi kan dricka vatten ur kranen och att vi kan handla vad vi vill i affären, att det är ljust nästan hela dygnet sommartid och att det inte finns massa farliga ormar. Och så alla vänner och familj så klart.”

Läs mer om familjens vardag i Thailand på Malins blogg womsa.se/dalvinga

Det ekonomiska

Barnens skolgång kostar stora summor och familjen har inte rätt till barnbidrag under sin vistelse utomlands. Lines skolår kostar cirka 28 000 kronor och Alvins 25 000 kronor. Se skolornas hemsidor för prisuppgifter.

Malin har nu en månadslön på cirka 12 000 kronor, men ingångslönen var 10 000 kronor.

Deras boendekostnad ligger på 6 500 kronor i månaden.

I Thailand är det lika dyrt att äta ute som att laga egen mat.

Alla i familjen behöver sjukförsäkring och tänk på att det kan finnas lite utgifter kvar hemma som måste betalas, som till exempel försäkringar.