Nyheter.

2017-07-14 06:00
  • Så här ser några av de 31 nyasfalterade parkeringsplatserna ut som Peab inte fick betalt för och som ledde fram till inkassokrav på Samhällsförbundet Bergslagen. Bild: Rolf Larsson
    Så här ser några av de 31 nyasfalterade parkeringsplatserna ut som Peab inte fick betalt för och som ledde fram till inkassokrav på Samhällsförbundet Bergslagen.
  • ”Vi betalar inte en sådan faktura”, säger Eva Jonsson, förbundschef vid Samhällsförbundet Bergslagen. Bild: Sara Eidevald/Lindesbergs kommun
    ”Vi betalar inte en sådan faktura”, säger Eva Jonsson, förbundschef vid Samhällsförbundet Bergslagen.

Faktura på 425 117 kr saknade specifikation

Peab asfalterade en ny parkering vid Grönbodahemmet i Stråssa. Kostnaden för de 31 iordningställda parkeringsplatserna blev 425 117 kronor. Men Samhälls­förbundet Bergslagen ville inte betala.

”Vi var helt enkelt inte överens om vilket slags arbete de hade utfört”, säger Eva Jonsson, förbundschef vid Samhällsförbundet Bergslagen.

Peab svarade med att skicka räkningen till inkasso och den 22 juni kom ett inkassokrav från Intrum justitia på summan och om Samhällsförbundet Bergslagen inte ­betalade inom en vecka skulle ärendet gå till Kronofogden.

– Peab hade skickat en faktura på en klumpsumma utan några specifikationer om vilka arbeten de hade utfört. Reglerna förbjuder oss att betala för något som vi inte vet vad vi betalar för, säger Eva Jonsson.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Hamnade aldrig hos Kronofogden

Nu gick inte ärendet så långt som till Kronofogden utan Peab skickade en specifikation på de 39 olika poster de skulle ha betalt för, för att ha iordningställt parkeringen vid Grönboda äldreboende i Storå. Specifikationen innefattar allt möjligt från grävmaskin, till stakkäppar och laserutrustning.

– I och med det betalade vi räkningen och kan med specifikationen redovisa för Lindesbergs kommun vad vi i Samhällsförbundet Berg­slagen har gjort för att Grönbodahemmet fått en ny parkering, säger Eva Jonsson.

”Peab hann väl inte riktigt med”

Att det gick så långt som till inkasso tror hon beror på trycket på byggbranschen i dag.

– Asfaltering och beläggnings­arbeten innebär stora kostnader med många poster som det ska betalas för. Det byggs för fullt i ­Sverige och handläggaren på Peab hann väl inte riktigt med att ­specificera vad de hade gjort. Men i ­fortsättningen kommer de nog att göra det för annars får de inte betalt av oss i alla fall, säger Eva Jonsson.