Nyheter.

2016-12-30 06:05
 • Januari: Marcus Smedh på besök i hemorten. Bild: Clarence Werdin
  Januari: Marcus Smedh på besök i hemorten.
 • Februari: Maj-Britt Jansson, Shelagh Green och Britt-Marie Olsson ger inte upp planerna på att öppna bibliotek i Ramsberg igen. Bild: Elisabeth Pettersson
  Februari: Maj-Britt Jansson, Shelagh Green och Britt-Marie Olsson ger inte upp planerna på att öppna bibliotek i Ramsberg igen.
 • Februari: De asylboende livade upp stämningen i arenan.
  Februari: De asylboende livade upp stämningen i arenan.
 • Mars: Alexandra Fredriksson Hasselström tycker att det är bra att byn ska få kommunalt vatten med tanke på att det finns barn i Silvergruvan.
  Mars: Alexandra Fredriksson Hasselström tycker att det är bra att byn ska få kommunalt vatten med tanke på att det finns barn i Silvergruvan.
 • Mars: Sommar med Ernst blev domstolssak. Bild: Christin Olsson/TT
  Mars: Sommar med Ernst blev domstolssak.
 • April: Författaren Sten Björnulfsson. Bild: Rolf Larsson
  April: Författaren Sten Björnulfsson.
 • Maj: I Stråssa kan besökare slåss mot zombies. Bild: Batalj
  Maj: I Stråssa kan besökare slåss mot zombies.
 • Juni: Malin Rodhe ledde sommarens yogapass på Loppholmarna. Bild: Rolf Larsson
  Juni: Malin Rodhe ledde sommarens yogapass på Loppholmarna.
 • Juli: Järvarna blir fler. Bild: Jonas Ekströmer/TT
  Juli: Järvarna blir fler.
 • Augusti: Nessrin Murad koncentrerar sig i väntan på sin tur. Bild: Rolf Larsson
  Augusti: Nessrin Murad koncentrerar sig i väntan på sin tur.
 • Oktober: Bergslagsgården i Sävsjön var ett av de första privata asylboendena att avvecklas. Bild: Rolf Larsson
  Oktober: Bergslagsgården i Sävsjön var ett av de första privata asylboendena att avvecklas.
 • November: Ewa-Leena Johansson ville med skattesänkningen skicka en signal om att Ljusnarsberg har ordning på ekonomin.
  November: Ewa-Leena Johansson ville med skattesänkningen skicka en signal om att Ljusnarsberg har ordning på ekonomin.
 • December: Flera ska arbetsträna på Jimmie Hoppes företag men det finns inga kollektivavtal i något av bolagen. Bild: Pixabay
  December: Flera ska arbetsträna på Jimmie Hoppes företag men det finns inga kollektivavtal i något av bolagen.

ETC Bergslagen minns nyhetsåret 2016

Nu när 2016 övergår i ett nytt år blickar vi tillbaka på vad som har hänt under det gångna året. Här följer några lokala händelser som vi har uppmärksammat i ETC Berg-slagen under nyhetsåret.

Januari


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


Hälleforsaren Marcus Smedh i tv-rutan

I början av året träffade vi Marcus Smedh som var med och spelade in en tv-serie för SVT. När han flyttade från Hällefors till huvudstaden började skådespelarjobben trilla in. Men det var i Hällefors som lusten att stå på scen vaknade. Han började med föreställningen Ett liv värt att leva på Hällefors folkhögskola.

– Jag fick blodad tand av att stå på scen och beslutade mig för att satsa helhjärtat på skådespeleri och sökte till Edelvik folkhögskola uppe i Burträsk, sade Marcus Smedh som hoppades på att så småningom komma in på någon av landets fyra teaterhögskolor.

Smittskyddsläkare varnade för TBE

I januari uppmärksammades också den fästingburna smittan TBE som hade upptäckts i norra länsdelen. TBE är en virussjukdom som kan orsaka hjärnhinneinflammation. Tidigare fanns ingen spridning av TBE i vårt län men sedan flera fall hade upptäckts under föregående år så rekommenderades länsbor att vaccinera sig.

 – Även om dödsfall är ovanliga får en del drabbade kvarlevande förlamningar eller minnesproblem efter sjukdomen, sade smittskyddsläkaren Hans Fredlund.

Februari

Asylboende lyfte Hällefors ishockeyklubb

I februari mötte Hällefors ishockeyklubb Nora hockeyklubb i ett derby på Merel arena. På plats fanns 150 supportrar med hemmagjorda trummor och taktfasta talkörer för att peppa Hällefors-laget. De nya fansen hade kommit med gratis buss från asylboendet i Sävsjön. Det var bovärden Benny Sörensen som hade kläckt idén för att lätta upp stämningen för de boende i deras långa väntan på besked från Migrationsverket.

Matchen slutade med 4–2 till Hällefors och de nya fansen sprang in på isen för att gratulera spelarna.

Fortsatt biblioteksuppror i Ramsberg

I Ramsberg fortsatte byborna att kämpa för att få tillbaka sitt bibliotek. Förvaltningsdomstolen slog fast att Lindesbergs kommun inte hade brutit mot lagen när de stängde biblioteket i Ramsberg. Överklagandet mot kommunens beslut grundade sig i att Ramsbergs skola nu hade blivit utan skolbibliotek. Förvaltningsdomstolens avslag hänvisade bland annat till att biblioteket hade ersatts av en bokbuss. Trots det gav bibliotekets vänner inte upp.

Mars

Rent vatten till Silvergruvan 

Miljödomstolen slog fast att Hällefors kommun måste förse Silvergruvan med kommunalt vatten. Länsstyrelsen i Örebro hade gjort mätningar av dricksvattnet från brunnar i Silvergruvan. Halterna av gifter som arsenik och tungmetaller visade sig vara för höga.

 – Arsenik ska man undvika att få i sig. Det är olämpligt att dricka, sade Katja Sällström, enhetschef miljöskydd på länsstyrelsen i Örebro.

Senast den 31 december 2018 ska Hällefors kommun förse Silvergruvan med allmän va-anläggning.

Sommar med Ernst blev domstolssak

I mars rapporterade vi om turerna kring inspelningen av Sommar med Ernst. När Konkurrensverket undersökte saken visade det sig att lagen om offentlig upphandling inte hade följts. Gränsen för vad en kommun får direktupphandla utan att andra företag har fått vara med och lämna anbud på arbetet hade överskridits. Hällefors kommun förklarade agerandet med att det var för bråttom för att lägga ut arbeten på anbud. Eftersom Sommar med Ernst ansågs ge stor publicitet till Hällefors valde kommunen att tacka ja till produktionen. Den förklaringen godtogs inte av Konkurrensverket som skickade ärendet till förvaltningsrätten i Karlstad.

Läs vidare på nästa sida: April – Augusti