Reportage.

2017-02-21 07:33
  • Agnes Larsson och Hampus Sundgren tyckte att utrikesminister Margot ­Wallström svarade bäst på deras frågor. Bild: Rolf Larsson
    Agnes Larsson och Hampus Sundgren tyckte att utrikesminister Margot ­Wallström svarade bäst på deras frågor.
  • Här frågar Agnes Larsson och Hampus Sundgren ut ministrarna Margot Wallström och Anders Ygeman i Kyrkback­skolans aula.  Bild: Ronnie Edvarsson
    Här frågar Agnes Larsson och Hampus Sundgren ut ministrarna Margot Wallström och Anders Ygeman i Kyrkback­skolans aula. 

Elevernas frågestund med ministrarna

Förra torsdagen kom fyra ministrar till Kopparberg för att besöka bryggeriet. Före avfärd till Stockholm hann de också med en frågestund i Kyrkbackskolans aula. Hampus Sundgren och Agnes Larsson från klass 9A frågade ut dem.

"Margot Wallström var bäst för hon gav tydliga och lättbegripliga svar", säger Agnes Larsson.

Det var Margot Wallström (S) utrikesminister, Anders Ygeman (S) inrikesminister, Karolina Skog (MP) miljöminister och Ann Linde (S) EU- och handelsminister som under 40 minuter svarade på frågor från de båda eleverna. Hampus Sundgren och Agnes Larsson fick ställa tre frågor per minister.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


– Jag frågade Anders Ygeman varför det inte finns någon polisstation här i Kopparberg och han svarade att det inte bara är här som polisstationen har lagts ner utan att det sker även i större städer, säger Hampus Larsson.

– Han sade att det inte var så viktigt om det fanns någon station här utan att det viktiga är att det finns poliser som kan åka hit när det behövs, säger Agnes Larsson.

– Sedan sade han att den nya omorganisationen av polisen skulle göra att det blir bättre, fortsätter hon.

Skydd för blåljuspersonal

Inrikesministern fick också frågor vad han skulle göra åt attackerna på blåljuspersonal. Agnes Larsson ville särskilt veta hur personer från räddningstjänsten och ambulanser ska skyddas.

– Alla älskar ju inte poliser men sjukvårdspersonal och brandmän är ju heliga, de tar ju inte fast några utan är ju bara på plats för att hjälpa människor i nöd, säger Agnes Larsson.

– Jag tycker inte att Anders Ygeman hade något bra svar på frågan, säger Hampus Sundgren.

Utrikesministern svarade bättre

Desto bättre svar tyckte båda att Margot Wallström gav. Hon fick frågan om det fanns anledning att vara orolig nu när Donald Trump har blivit president i USA.

– Svaret blev att det är mediernas fel att bilden är så negativ. Det finns många runt omkring honom som kan stoppa beslut som är för farliga, säger Hampus Sundgren.

– Hon betonade behovet av att andra länder samarbetar mer om det skulle visa sig att Trump fattar beslut som är dåliga för oss andra, säger Agners Larsson.

– Margot Wallström förklarade så att alla förstod. Det var tydliga och lättbegripliga svar, fortsätter hon.

"Det var en häftig känsla"

Båda tyckte det var kul att få chansen att fråga ministrarna. I vanliga fall är det vuxna och journalister som får ställa frågor men nu fick för ovanlighetens skull två tonåringar göra det.

– Och så märktes det att det hände något viktigt här på skolan. Det kryllade av poliser, både i uniform och civilklädda med hörsnäckor i öronen. Det var en häftig känsla, säger Hampus Sundgren.