Nyheter.

2017-01-06 08:00
KommunchefBo Wallströmer vill inte betala tillbaka några pengar. ”Vi överklagar domen till kammarrätten”, säger han. Rolf Larsson
KommunchefBo Wallströmer vill inte betala tillbaka några pengar. ”Vi överklagar domen till kammarrätten”, säger han.

Domen: Ljusnarsberg ska betala miljonbelopp

Projektet Bergskraft 11-13 fick från och med 2011 till 2013 drygt 12 miljoner i EU-stöd. När tre EU-revisorer plötsligt dök upp i Kopparberg 2015 för att nagelfara bokföringen kom de fram till att Lagen om offentlig upphandling inte hade följts.

Detta eftersom att 24 olika företag hade visat intresse för att leda projektet, men att kravspecifikationen på projektledaren var så speciella att endast ett företag kunde komma i fråga för projektledning. Och därmed skulle kommunen ha brutit mot lagen om offentlig upphandling.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


– Tillväxtverket hade inget att invända så länge projektet pågick men nu när EU:s kvarnar har malt kräver de plötsligt att vi ska betala tillbaka pengar via domstolsbeslut. Vi tänker inte betala utan överklagar till högre instans, det vill säga kammarrätten, säger Bo Wallströmer, kommunchef i Ljusnarsberg. 

– Förlorar vi i kammarrätten och måste betala tillbaka pengarna är det ytterst tveksamt om vi någonsin kommer att våga satsa på några nya EU-projekt i framtiden. Hur ska vi våga göra det när det efter några år kommer helt överraskande återbetalningskrav på kommunen utan att några eventuella fel i hanteringen under projektets gång har påpekats av Tillväxtverket, fortsätter han.

Tre miljoner ska betalas tillbaka

Det är inte hela stödbeloppet på drygt 12 miljoner som anses felaktigt utbetalt. Förvaltningsrätten kommer fram till att summan som ska betalas tillbaka är 3 039 801 kronor. Men även den summan är för hög enligt Tillväxtverket.

– Felets karaktär medför att den finansiella korrigeringen uppgår till 25 procent av det felaktiga beloppet, vilket blir 759 950 kronor. Men den summan kommer vi att kräva av kommunen om domen vinner laga kraft, säger Andreas Norling på Tillväxtverket.

Även om summan blir åtskilligt lägre än de tre miljonerna så vill Ljusnarberg inte betala några pengar.
– Vi har inte gjort något fel. Ekonomichefen kommer att ta hjälp av Sveriges kommuner och landsting, SKL, så att vår överklagan till kammarrätten blir så kompetent och korrekt som möjligt, säger Bo Wallströmer.