Nyheter.

2017-09-29 12:00
 • Det är ett ständigt teamwork att hålla ordning i butiken. Margaretha Garp, Xiaoping Wang och Jonna Wåhlin hjälps åt. Bild: Maria Eremo
  Det är ett ständigt teamwork att hålla ordning i butiken. Margaretha Garp, Xiaoping Wang och Jonna Wåhlin hjälps åt.
 • Thaer Issa kommer från Syrien och i hemlandet arbetade han som skräddare. Nu tar han hand om lindesbergarnas trasiga kläder. Bild: Maria Eremo
  Thaer Issa kommer från Syrien och i hemlandet arbetade han som skräddare. Nu tar han hand om lindesbergarnas trasiga kläder. 
 • Det är många människor med invandrarbakgrund som besöker butiken, då kan denna lista vara till hjälp. Bild: Maria Eremo
  Det är många människor med invandrarbakgrund som besöker butiken, då kan denna lista vara till hjälp.
 • I butiken på Kungsgatan i Lindesberg är det denna kvartett besökarna möter – Margaretha Garp, Jonna Wåhlin, Thaer Issa och Xiaoping Wang. Bild: Maria Eremo
  I butiken på Kungsgatan i Lindesberg är det denna kvartett besökarna möter – Margaretha Garp, Jonna Wåhlin, Thaer Issa och Xiaoping Wang.

De skapar nya jobb och liv åt gamla prylar

Återbruk ligger i tiden och det märks hos Biia Redesign i Lindesberg. Här har de anställda mycket att göra och företaget ser dessutom till att människor får komma in i arbete och ett socialt sammanhang.

 

Det är fem år sedan som Biia Redesign slog upp portarna i Lindesberg för förstagången och Margaretha Garp har varit med sedan starten.

– Biia är ett kooperativ som startade i Mariestad och Skövde år 2001 och jag blev en del av det för fem år sedan när jag helt stod utanför arbetsmarknaden, säger Margaretha Garp.


KOM TILL BOKMASSAN!

ETC och Leopard arrangerar 29 och 30 september Bokmassan (Heden, Göteborg). Massa författare, massa böcker – och inga högerextremister.

Här hittar du all information om evenemanget.


Hon vet hur det känns att vara utan sysselsättning och har därmed en bra förståelse för de människor som i dag arbetar tillsammans med henne.

– Jag mådde bättre direkt när jag fick veta att Biia skulle hjälpa mig att komma i gång med detta. Tanken från början var att bara syssla med trädgårdstjänster, men nu blev detta med redesign huvudfokus och så är trädgård och städ andra ben verksamheten vilar på.

Hon beskriver sig själv som en miljönörd och älskar därför att dagligt fokus ligger på att göra om och återanvända.

– Vi har loppisverksamhet också och det märks verkligen att det här ligger i tiden, vi får saker inlämnade varje dag och det är ganska mycket besök i butiken.

Skräddare i Syrien

I syhörnan den här dagen sitter Thaer Issa och syr om ett par byxor som en kund lämnat in. Han har arbetat här i ett och ett halvt år och stortrivs.

– Jag arbetade som skräddare i mitt hemland Syrien och jag gillar verkligen att hjälpa människor och laga deras kläder.

De stunder när han inte har en specifik beställning från någon kund syr han saker på egen hand av återvunnet material.

– Det kan vara väskor och grytlappar som vi sedan säljer.

Företaget beskriver sig som socialt och arbetsintegrerande där människor kan arbeta, få praktik, språkträna och arbetsträna.

– Vi hjälper många att komma in på arbetsmarknaden. På de här fem åren har hälften av de som passerat här lotsats vidare till andra arbeten. Det är cirka 25 stycken människor det handlar om, det känns naturligtvis jättebra, säger Margaretha Garp.

I butiken finns ofta Xiaoping Wang och tar emot kunder.

– Jag har ansvar för ekonomin också. Det känns bra att arbeta för ett kooperativ eftersom vi själva bestämmer över var vi ska satsa vinsten. Vi har många nyanlända som besöker oss och det känns väldigt bra att hjälpa dem, säger hon.

I dagsläget är det fyra i butiken och med utegruppen som kombinerar studier i svenska språket med trädgård- och städtjänster har Biia Redesign i dag sju stycken anställda totalt. En av dessa är Jonna Wåhlin.

– Jag har precis börjat arbetsträna här för att försöka komma tillbaka in i arbetslivet. Det känns bra att vara på ett litet företag som hjälper människor i sin närhet. Det ger ju arbetstillfällen på orten, säger Jonna Wåhlin.

Under åren som gått har man även ordnat språkkurser i lokalen och under hösten kommer sykurser att starta på prov.

– Vi har fått förfrågan om det och sykurserna riktar sig till alla som är intresserade, oavsett bakgrund. Språkkurserna är för människor med invandrarbakgrund, säger Margaretha Garp.

I framtiden vill man gärna växa för att kunna anställa fler.

– Men då gäller det att invånarna hittar hit. Jag upplever att många inte ens vet att vi finns trots vårt centrala läge. Här inne har vi ett enormt utbyte både mellan varandra och våra kunder, säger Margaretha Garp.

– Det är verkligen jätteroligt med blandningen bland oss anställda, säger Jonna Wåhlin.