Nyheter.

2017-01-26 22:31
Abdulkhaleq och Faeza Jafari är två av de 20 asylsökande i Bredsjö som stannar eftersom bybor öppnade sina hem när Migrationsverket stänger sitt boende i byn.  Bild: Rolf Larsson
Abdulkhaleq och Faeza Jafari är två av de 20 asylsökande i Bredsjö som stannar eftersom bybor öppnade sina hem när Migrationsverket stänger sitt boende i byn.

De får stanna i Bredsjö när asylboendet stängs

Det var förra fredagen som Migrationsverket plötsligt meddelade att boendet på Bredsjögården skulle stängas och att de asylsökande skulle bussas till Piteå fem dagar senare. Bybor engagerade sig omedelbart för att erbjuda boenden för de som ville stanna.

För Abdulkhaleq och Faeza Jafari var det aldrig någon tvekan när de fick ett erbjudande att bo i en del av ett hus där ägaren är sommarboende i Bredsjö. De kom till byn för knappt ett år sedan och Faeza Jafari går i fjärde klass på Grythyttans skola.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


– Jag blev jätteledsen när vi fick veta att vi skulle flytta och att jag skulle lämna alla mina kompisar i skolan. Jag går i en vanlig klass förutom när det gäller NO- och SO-ämnen och svenska, säger hon.

Flykten till Sverige gick från norra Iran genom Turkiet, Balkan och Mellaneuropa innan de kom till Malmö hösten 2015. Sedan blev det asylboenden i Ställdalen och Öskevik innan de hamnade i Bredsjö. Kvar i Iran finns Faeza Jafaris mamma och lillasyster. Pappa Abdulkhaleq hoppas naturligtvis på att familjen ska kunna återförenas i framtiden. 

– Det är klart att jag vill ha hit min fru och mitt andra barn. Men först måste vi vänta på besked om vi får uppehållstillstånd för mig och Faeza här i Sverige innan jag kan söka anhöriginvandring för dem, säger Abdulkhaleq Jafari.

Svårt liv i Iran

Familjen kommer ursprungligen från Afghanistan men flydde därifrån till norra Iran där de har bott de senast tio åren. För två år sedan var de tvungna att fly igen.

– Livet är svårt för afghaner där. Vi har inga rättigheter, mina barn kan inte gå i skola och vi får ingen sjukvård. Jag kan inte försörja mig öppet utan måste jobba svart, säger Abdulkhaleq Jafari.

Lärt känna människor genom praktik

I Iran byggde han hus och det skulle han gärna arbeta med här också. Men då måste han lära sig att arbeta med nya material.

– I Iran byggde vi hus av sten och betong. Här bygger man i trä. Jag vill gärna lära mig bygga hus i trä. I Iran var det ett så dyrt och exklusivt material att det knappt finns några trähus där jag bodde, säger han.

I Bredsjö har han haft praktik hos Tavelmannen i fyra månader och genom arbetet lärt känna människor i byn.

– Människor här i Bredsjö har hjälpt till så mycket och vi har känt oss välkomna. Jag vill gärna stanna här och få hit min familj. I Iran bodde vi i en ungefär lika stor by så vi är inga storstadsmänniskor så det är inga problem för oss att bo här, säger Abdulkhaleq Jafari.

Hans dotter håller med.

– Jag blev ju först så ledsen när vi fick besked om att vi skulle flyttas till Piteå men nu är jag jätteglad över att vi kan stanna. Det går bra för mig i skolan och jag vill läsa till läkare när jag blir stor. Det är bra att vi kan bo i Bredsjö, säger Faeza Jafari.