Nyheter.

2017-01-06 09:01
Kazue Ikeda. Bild: Elisabeth Pettersson
Kazue Ikeda.

Dans för integration

Dansprojketet Beyond Borders som riktar sig till svenska och nyanlända ungdomar drar igång i Kopparberg den 17 januari. 

Bakom står Region Örebros satsning Alla barns rätt till kultur.
   – Människor kan kommunicera med varandra med hjälp av rörelser även om de inte talar samma språk, säger dansaren och dansläraren Kazue Ikeda. 

Under fem tisdagar ska Kazue Ikeda hålla workshopar för ungdomar i åldrarna 8 till 25 år i församlingshemmet i Kopparberg. Alla är välkomna, det krävs inga förkunskaper i dans för att delta.
– Alla kan dansa. Dans handlar om att röra kroppen och göra olika rörelser. Det är inte svårt, säger Kazue Ikeda. 

Kazue Ikeda föddes i Kobe i Japan och har utbildat sig till dansare i Osaka och New York. Hon har även bott och jobbat många år i Tyskland, både som dansare och danslärare. 2015 flyttade hon till Lindesberg tillsammans med sin man som har rötter i trakten. Efter flytten till Linde började Kazue Ikeda att läsa svenska på SFI. Klasskamraterna kom från andra länder som Syrien, Eritrea och Afghanistan. Det är mötena med dem som födde idén till Beyond Borders.
– Genom dansen kan nyanlända och svenskar träffas och umgås. För det är inte lätt för nyanlända att träffa svenskar att prata svenska med, säger hon.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


 

Behov av aktiviteter

I höstas hade Kazue Ikeda ett liknande projekt med workshopar i dans för vuxna i Lindesberg.
– Men det kom även ungdomar. Vi var runt 17 personer som deltog varje gång, både svenskar och nyanlända.

Och nu är det alltså Kopparbergs tur. Beyond Borders är en del av ett större projekt inom Region Örebro län, Alla barns rätt till kultur.
– Det är ett projekt med fokus på integration. Vi har sett ett stort behov av aktiviteter där asylsökande barn möter andra barn. Och det är lätt att mötas över gränser genom kultur. Vi skickade en förfrågan till kulturaktörer i länet om de ville vara med och fick ett stort gensvar, säger Lena Adem, kulturstrateg och utredare på Region Örebro. 

Pilotprojekt

Tanken är att Alla barns rätt till kultur ska pågå i tre år. Det är ett pilotprojekt där Region Örebro, länets kommuner och lokala kulturaktörer samverkar.
– Första året sker en mängd olika kulturaktiviteter i mindre skala i hela länet. I mars har vi en gemensam avslutning, Världens dag på Kulturhuset i Örebro. Sedan ska vi utvärdera vad som har fungerat bra, vad som kan utvecklas vidare samt vilka behov som finns i länet innan vi fortsätter, säger Lena Adem.

Alla barns rätt till kultur har fått 850 000 kronor i bidrag till projektets första år. 400 000 kronor av regionstyrelsen, 300 000 kronor av Statens kulturråd och 150 000 kronor från regionens område för kultur och ideell sektor.
– Vi hoppas att projektet kan fortsätta ytterligare två år och att det skapas mer långsiktiga strukturer för fortsatt samarbete omkring kultur och integration, säger Lena Adem.

Improviserar

I Lindesberg avslutades Beyond Borders med att deltagarna visade koreografi som de har lärt sig. Men det är inget måste.
– Det får deltagarna bestämma själva. Alla kanske inte vill, säger Kazue Ikeda.

Hon hoppas att det kommer många ungdomar till församlingshemmet den 17:e för att vara med.
– Vi improviserar när vi dansar, det viktigaste är att vara öppen för det. Och att träffas och prata med varandra, säger hon.