Nyheter.

2014-08-08 12:39
Guld i sikte. Ken Karlsson och Ulla Karlander Karlsson från Kopparberg Guldvaskarförening är nära målet nu. På måndag invigs VM i guldvaskning som de har arbetat med sedan 2011.  Bild: Rolf Larsson
Guld i sikte. Ken Karlsson och Ulla Karlander Karlsson från Kopparberg Guldvaskarförening är nära målet nu. På måndag invigs VM i guldvaskning som de har arbetat med sedan 2011.

Dags för guldrusch

Från norra Finland har 40 482 guldkorn flugits in för att vaskas fram av deltagarna från drygt 20 länder som gör upp om VM i guldvaskning nästa vecka. Regerande världsmästare i damklassen är Ulla Karlander Karlsson från Kopparberg och hon har chansen att bli den första kvinnan någonsin att vinna tre VM i rad. 

Paret Ulla Karlander Karlsson och Ken Karlsson är med och arrangerar VM på hemmaplan. Just det faktum att de är arrangörer minskar chanserna i tävlingen.

– Både jag och Ulla är sådana att vi behöver en timme innan tävlingsheaten för att koncentrera oss. Det blir svårt när man samtidigt är arrangör och måste ha tusen saker i huvudet för att tävlingarna ska bli lyckade, säger Ken Karlsson.

Kopparberg Guldvaskarförening fick 2011veta att de skulle få vara med och arrangera årets VM. Tillsammans med Förbundet Sveriges Guldgrävare och Ljusnarbergs kommun har de sedan dess arbetat för att tävlingarna ska kunna genomföras. Det blir VM-tävlingar i tolv klasser med finaler nästa lördag. I varje tävlingsheat står 30 deltagare i baljor med vatten och ska vaska fram mellan 5 till 12 guldkorn ur en hink med tio liter sand som guldet har blandats med. Ingen vet hur många korn det finns i sanden utan tävlingen går ut på att på snabbast möjliga tid få fram rätt antal. Varje missat guldkorn ger tre minuter tilläggstid. Världseliten klarar att få fram rätt antal på under minuten. Att guldkornen är från Finland har sina skäl.

– Allt guld är färgat av sin naturliga omgivning. Sanden vi använder oss av kommer från Hjulsjö och där kan det finnas naturliga guldkorn som inte lagts dit av oss i tävlingsledningen. Det finska guldet har en annan färg och det är bara finska guldkorn som räknas i tävlingsresultatet, säger Ken Karlsson. 

För mörkt guld

Guldkornen har placerats i 6 116 rör som på så sätt har preparerats för att användas under VM. Ett digert arbete som påbörjades i mars förra året. Efter att ha preparerat 2 500 rör insåg ledningsgruppen att de måste börja om.

– Tävlingsguldet från Finland var för mörkt. Vi beslutade oss för att syratvätta det för att få upp rätt lyster. Det var bara att tömma de preparerade rören och börja om på nytt, säger Stig Söderlund från ledningsgruppen. 

Nu är emellertid alla förberedelser klara för de kommande VM-tävlingarna. Samtidigt som VM går av stapeln arrangeras Gulruschveckan i Kopparberg med marknadsstånd, diverse artister och servering. Varje dag under VM kommer en slamsugarbil att tömma de 30 tävlingsbaljorna på vatten, sand och tappade guldkorn från tävlingarna. 

– Sanden kommer att läggas på hemlig plats i kommunen eftersom den kan innehålla mycket guld. Där får den ligga orörd, men allemansrätten gäller så klart så det är fritt fram för var och en att vaska guld ur sandhögen om man kommer på var den är, säger näringslivschef Tomas Larsson från Ljusnarsbergs kommun.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter