Reportage.

2017-10-11 06:00
I kväll står Chris Kläfford återigen på scen för att tävla i Idol.  Bild: Daniel Ohlsson/TV4
I kväll står Chris Kläfford återigen på scen för att tävla i Idol.

Chris från Lindesberg skapar ny idolfeber

Chris Kläfford laddar för fredagsfinal nummer tre. Han beskrivs som en av favoriterna i årets Idol.

– Det här känns både överväldigande och bortskämt faktiskt, säger Chris Kläfford när ETC Bergslagen når honom på telefon.

I första fredagsfinalen kunde tittarna se honom i en houselåt, men Chris Kläfford själv hoppas på kärlekstema framöver.

– Det vore ju drömmen för mig. Jag är allra minst house, men kärlekstema vore det bästa. Då kan jag ju välja nästan vad som helst.


VAR MED OCH BRYT MEDIEMONOPOL

Teckna en prenumeration på din lokala ETC-tidning


Fick revansch

Han tog juryn med storm redan på första audition, men kanske var det inte så konstigt. Chris Kläfford från Hägernäs, två mil utanför Lindesberg, hade sökt till programmet tidigare. Något han absolut inte hymlar om.

– Det här året blev fjärde gången om man räknar med 2015 när jag var med i TV4 Play och kämpade om en biljett. I år var det kanalen själva som kontaktade mig för att jag skulle få chans till en ordentlig revansch. Jag kände att jag fick chansa lite och det gick ju bra.

28 år gammal och inte en tanke om att Idol skulle vara hans sista chans att bli stor inom musiken.

– Nej, nej. Ja, visst är det sista chansen med just Idol eftersom jag nu kommit till topp tolv. Men annars spelar ju inte ålder någon roll alls när det kommer till musik.

Gillar djupa texter

Musiken har varit en stor del av hans liv ända sedan nio års ålder när han fick sin första gitarr av föräldrarna. När han gick i femte klass fick han höra av en klasskamrat att han borde börja sjunga.

– Jag satt väl och nynnade på Eric Claptons låt ”Tears in Heaven”, tror jag. Där såddes ett frö och jag kände att det här vill jag göra.

Då blev det mest det föräldrarna lyssnade på i hemmet, poppiga alternativ. I dag är det mer melankoliskt och dynamiskt som gäller.

– Djupare texter, det gillar jag. En av favoriterna är Matt Corby. Jag gillar singer-songwriters.

Plötsligt under intervjun blir det lite svårare att höra vad han säger och Chris Kläfford ber om ursäkt.

– Jag kunde inte hålla mig, jag var så himla sugen på choklad.

När vi väl har rett ut att det är klassisk mjölkchoklad som är den klara favoriten och att han valde att njuta av sin första choklad på två månader under just vår intervju, var det läge att gå vidare.

Vad är målet med musiken?

– Målet är alltid att beröra. Jag skulle absolut kunna spela i ett band, men jag älskar att sitta ned med min gitarr och sjunga från hjärtat. Det känns bättre. Den allra största lönen är när jag lyckats nå publiken och beröra dem.

Att hans medverkan i Idol skulle kunna vara något negativt för honom, tror han inte.

– Det är jag inte rädd för. Alla har sin uppfattning om mig och jag kan bara vara den jag är och göra det jag vill. Jag vågar inte tillåta mig att se mig i final, ”en dag i taget” tänker jag och så vill jag ha kul på vägen. Sedan får vi se hur det blir.

Inte en ny Martin Almgren

År 2015 vann Martin Almgren hela Idol och många har inte kunnat låta bli att jämföra nya lindesbergaren i programmet med hans föregångare.

– Jag ser inte som att jag är den nya Martin, han är helt unik i det han gör. Jag kör mitt race.

Chris Kläfford ägnar all sin tid åt musiken, även utanför Idol. Förhoppningen är dock att i framtiden kunna leva lite bättre än i dag.

– Jag kan leva på det, men visst vore det skönt att slippa vända på varenda krona. Målet är att kunna hålla på som artist med eget material och bo i ett avlägset hus tillsammans med sambon och vår hund, pitbullen Lavey.

Men än är det några veckor kvar innan Chris Kläfford åter igen bor i Lindesberg, för även om han själv inte vågar se sig själv som en av finalisterna i december så är det många som sluter upp bakom honom.

Fakta

Namn: Chris Kläfford

Ålder: 28 år

Bor: I Lindesberg

Familj: Sambo och hund

Chris om de yngre deltagarna i Idol: ”Jag kan ju säga så här, mitt 16-åriga jag hade aldrig klarat av att gå upp på scen och leverera live som de gör. Jag är riktigt imponerad.”