Nyheter.

2017-11-10 06:00
I juni i år attackerades en person av 19-åringen och knivskars svårt. Gärningsmannen har nu dömts av Örebro tingsrätt till fem och ett halvt års fängelse för mordförsök.  Bild: Rolf Larsson
I juni i år attackerades en person av 19-åringen och knivskars svårt. Gärningsmannen har nu dömts av Örebro tingsrätt till fem och ett halvt års fängelse för mordförsök. 

19-åring dömd för mordförsök

Tingsrätten i Örebro dömde en 19-årig man till fem och ett halvt  års fängelse. Han greps i centrala Hällefors i somras sedan ett gräl hade urartat och slutade med knivstick på offrets hals, vid vänstra axeln och på bröstkorgen.

Det var den 21 juni i år som den 19-åriga mannen stämde möte med en jämngammal bekant vid Philskolan i centrala Hällefors. På skolområdet fanns två vittnen som såg förloppet. Vittnena berättar i domen hur den 19-åriga mannen snart hamnade i gräl med sin jämnårige bekant och efter tre till fyra minuter uppstod handgemäng där offret träffades av slag och stick och började blöda och flydde från platsen. Ett av vittnena ingrep och försökte hejda gärningsmannen från att följa efter det flyende offret medan det andra ringde ambulans. Gärningsmannen följde efter och trängde offret mot ett stängsel och utdelade fler hugg. Vittnet ingrep på nytt och lyckades denna gång skilja gärningsmannen från offret och föste med sig gärningsmannen mot centrum och Ica-hallen där de båda observerades av ett tredje vittne som just varit och handlat. Detta vittne beskriver hur han såg att en man rasade ihop på marken och hur mannen som föste med sig gärningsmannen släppte honom och sprang tillbaka till mannen som just fallit till marken för att hjälpa denne.


VAR MED OCH BRYT MEDIEMONOPOL

Teckna en prenumeration på din lokala ETC-tidning


Ambulans kom till platsen och den skadade fördes till sjukhus. Rättsläkaren konstaterade i sitt yttrande att mannen fått sårskador på halsen, vänstra axeln och på bröstkorgen. Rättsläkaren bedömde att skadan på halsen har varit potentiellt dödande och möjligen lett till dödlig utgång om mannen inte kommit till akut sjukhusvård.

Förnekar uppsåt

Tingsrätten anser att knivattacken endast på grund av tillfälliga omständigheter inte ledde till offrets död och dömer den 19-åriga mannen till fem och ett halvt års fängelse för mordförsök och till att betala 131 150 kronor i skadestånd till offret.

Den 19-åriga mannen är tidigare ostraffad och förnekar att han har haft som uppsåt att döda och menar att han endast utdelat slag mot den andra mannen och erkänner därför misshandel. Mannens advokat Andreas Hanh säger vid denna tidnings pressläggning till ETC Bergslagen att hans klient inte ännu har beslutat sig för om han skall överklaga domen eller inte.