Debatt. .

2017-12-14 07:00
”Det är rimligt att den som har en mycket låg pension betalar mindre för äldreomsorgen än den som har en hög pension.”  bild: Gorm Kallestad/NTB /TT
”Det är rimligt att den som har en mycket låg pension betalar mindre för äldreomsorgen än den som har en hög pension.”

Vi vill ha rättvisa taxor för pensionärerna i Hällefors

Den högsta garantipensionen ger mindre än femtusen kronor efter skatt. Garantipension får du om du haft låg inkomst/lön. Sjuttio procent av kommunals medlemmar får garantipension. I den politiska debatten behandlas pensionärer ofta som en enhetlig grupp, men klassamhället är ytterst tydligt också bland de äldre.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Det är rimligt att den som har en mycket låg pension betalar mindre för äldreomsorgen än den som har en hög pension. På förra kommunfullmäktige föreslog Vänsterpartiet att förvaltningen ska ta fram ett underlag så att politiken kan ta ställning till om vi ska införa progressiv taxa i äldreomsorgen, alltså att olika inkomstskikt betalar olika avgift.

Det ena majoritetspartiet, Grythyttelistan, lade ner sin röst, uppenbart oenigt med de två andra. Bara Moderaterna och Socialdemokraterna röstade emot vårt förslag och tyckte därmed att tjänstemännen inte ens skulle titta på för- och nackdelar. De vann omröstningen med tretton mot elva.

Där såg vi konsekvenserna av Socialdemokraternas högersamarbete, något alla S-väljare borde känna till så att man vet vad man får för sin röst. Men det finns ett sätt att ändra på detta, och det är att du använder din rösträtt på sådant sätt att Vänsterpartiet från våra 22 procent växer tillräckligt för att omöjliggöra att S får majoritet med M, och Vänsterpartiet får chansen att förhandla fram en annan majoritet.

 

Johan Stolpen (V)  
Partiföreträdare, Hällefors