Hoppa till innehållet

ETC Bergslagen

Debatt: Prova sex timmars arbetsdag med full lön

ETC Bergslagen.

Allt fler känner av hur stressen påverkar hälsan. Samtidigt går historiskt många utan arbete.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte ETC Bergslagen som står för åsikten.

Vänsterpartiet vill genomföra ett avgränsat projekt med 30 timmars arbetsvecka och bibehållen lön på någon av kommunens omsorgsavdelningar. Förslaget är att förvaltningen först ska utreda på vilken avdelning och vilka insatser för organisation och ekonomi som krävs. 

BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0

Laxå kommun beslutade i juni om ett sådant försök. Förslaget kom från V och fick stöd av S, MP, C och KD. Också i Karlstad lade Vänsterpartiet ett liknande förslag men blev nedröstade. Pilotprojekt med sex timmars arbetsdag görs i äldreomsorgen i Umeå kommun och Göteborg stad, med socialsekreterarna i Sundsvall kommun och på ortopeden i Mölndal. 

Allt fler privata företag går över till sex timmars arbetsdag eftersom det leder till ökad produktivitet och minskad sjukfrånvaro. Toyotas verkstad i Mölndal är kanske det mest kända exemplet då de kört det länge. 

Mår personalen bra blir också servicen för de äldre och sjuka bättre. Sedan Socialdemokraternas högersväng är Vänsterpartiet kommunens enda arbetarparti. Vi kan inte med omdömena som fälls över omsorgspersonalen på stängda politiska möten. Där kan vi exempelvis få höra att anställdas upplevelse av stress bara är ett upprepat ”mantra”. Ett bekvämt sätt att inte behöva ta itu med verkligheten om man vill ge sken av att allt är så himla bra. Det gör kommunen till en omodern arbetsgivare med föraktfull inställning till arbetstagarna. Det är sorgligt, invånarna ska kunna förvänta sig att deras folkvalda föregår med gott exempel.

Sex timmars arbetsdag är ingen saliggörande Messias för omsorgsverksamheten i Hällefors. Det finns mycket som behöver förbättras parallellt. Till stor del handlar det om styrsystemen. Det går att säga mycket om det, men kärnan är att personalens kunskaper och välfärdsanvändarnas erfarenheter bättre måste tas tillvara och deras delaktighet och inflytande i arbetets utformning öka. Vänsterpartiet återkommer till det i höst då kommunstyrelsens verksamhetsplan klubbas.

Vi jobbar mer och mer övertid i Sverige. Allt fler känner av hur stressen påverkar hälsan. Samtidigt går historiskt många utan arbete. Det är ett orimligt förhållande men trovärdiga lösningar en bristvara. Borgarnas lösning är fortfarande att medelklassens kvinnor ska få avlastning genom statlig subvention av hushållstjänster, medans arbetarklassens kvinnor ska ta hand om både andras och sina egna hem.  

Med sex timmars arbetsdag skulle vi få mer tid för varandra, våra nära och kära. Vi skulle få mer makt över vår egen tid, och arbetsgivaren mindre. Den effekt en längre återhämtning mellan arbetspassen har på vår effektivitet på jobbet ska inte underskattas, det har flera av sextimmars-projekten visat.

De, framför allt kvinnor, i offentlig sektor som på grund av tunga jobb och huvudansvaret för hemmet arbetar deltid skulle med sex timmars arbetsdag i högre grad arbeta heltid. Det skulle förbättra många familjers och inte minst barns ekonomiska situation. Kvinnors ekonomiska oberoende skulle generellt öka. Det skulle också deras pension. 

En arbetstidsförkortning är ingen enkel sak och ska inte genomföras hals över huvud. Det långsiktiga målet är så klart arbetstidsförkortning i hela kommunsektorn – och samhället.  Men det måste utredas, testas och utvärderas några varv. Men någonstans måste en samhällsförändring börja. Den politiska viljan måste finnas.

Hur skulle sex timmars arbetsdag förändra din vardag?

Ämnen i artikeln