Hoppa till innehållet

ETC Bergslagen

Debatt: Öppet brev till kommunfull- mäktige i Lindesberg

ETC Bergslagen.

Ramsbergs bibliotek är stängt för tillfället. Det enda som finns kvar är en tom bibliotekslokal där de4 700 biblioteksböckerna, som nu gömts, inte längre får vara. Vi tycker det är dags att kommunen öppnar biblioteket igen.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte ETC Bergslagen som står för åsikten.

För att få er att lyssna startade vi Biblioteksupproret. Vårt uppror har uppmärksammats i riks- och lokalmedia. Kampen för demokrati och kultur stöds av många, långt bortom kommunens gränser. När böcker värnas och ett bibliotek töms kan även en liten Bergslagsby som Ramsberg hamna i centrum och sätta kommunen på kartan.

I många månader har vi väntat. Väntat på den politiska viljan. På att en insikt ska värka fram hos er om att man inte kan pressa landsbygdens folk hur långt som helst. På insikten om att kulturen också måste få ta plats, även utanför stan. Om kultur och upplysning försvinner fylls tomrummet av något annat. Detta mörka något kan vara en draksådd.

För ett år sedan fattade ni beslut om nedläggning. En besparing på 

30 000 kr per år i lokalhyra. 

30 000 kr. Betänk då att årshyran för huvudbiblioteket motsvarar hyra av Ramsbergs bibliotek i 100 år, och att kostnaden för nya platsvarumärket motsvarar 10 Ramsbergsbibliotek. Det handlar, bokstavligt talat, om kaffepengar för en kommun av Lindesbergs storlek.

Ni har sagt att det inte bara handlar om lokalkostnaden, utan även om en besparing i personalkostnad.

Den besparingen bestod av en ej återbesatt pensionsavgång vid en annan biblioteksfilial. Att nedläggning av Ramsbergs bibliotek ledde till att vi blev en del av bokbussens kostnad (600 000 kr per år), och även ökade på den, tänkte visst ingen på.

Ni har sagt att ni ska försöka hitta en bibliotekslokal i skolan, men att ni först måste invänta en ombyggnation av skolan.

Skolan säger att det inte går, ni säger att det kanske går. Vad är det som gäller? 

Ni har sagt att ni tycker bokbuss är ett alternativ när situationen ”är som den är”.

Det tycker inte vi. En bokbuss är ett komplement och inte en ersättning för ett bibliotek. Ramsberg är en levande bygd och inte en hållplats. Kan man ha sagostund för barnen i en bokbuss? Kan man släktforska i bokbussen? Hur ser tillgängligheten ut? Bokbussen har varit sju gånger i Ramsberg sedan juni. 

Ni har sagt att församlingen erbjudit oss att fortsätta utnyttja lokalen som samlingsplats.

Det stämmer inte. Något sådant erbjudande finns inte och är inte heller aktuellt. Vi vill inte sitta i en tömd bibliotekslokal utan vare sig böcker eller möbler. Det är inte det vi menar med ”kultur”.

Ni har sagt att vi så väl vet att ni jobbar med frågan.

Vi hör vad ni säger. Men det börjar bli dags att visa det i praktisk handling. Den tidigare lokalen är fortfarande tillgänglig. Ni fick även erbjudande om en annan lokal. Men för er var ingen av dessa lokaler ett alternativ. De var ju inte kommunala. Fellingsbro bibliotek och bokbussens garage har externa hyresvärdar. Även ett bibliotek i Ramsberg kan ha en extern hyresvärd.  

Ni har sagt att nedläggning av biblioteket är förenligt med kommunens mål och visioner. Ni har sagt att ni följer lagen
om ett (1) folkbibliotek i kommunen.

Men läs då era egna ord igen, en gång till. Och en gång till. Bidrar nedläggning av ett bibliotek verkligen till att kommunen
blir mer attraktiv och levande? Bidrar det till demokrati, integration, läsfrämjande och ett ökat antal biblioteksbesök? Och nog kan väl ett folkbibliotek ha filialer?

Öppna Ramsbergs bibliotek igen. Visa att ni står bakom era egna mål och visioner och att de inte bara är tomma ord. Låt oss ta fram de 4 700 böckerna vi gömt så att de får lånas ut igen – till låntagare i alla åldrar. Låt läslusten frodas, liksom kunskapstörsten. Låt även oss häpnas och glädjas och förfäras av all världens litteratur. För kultur behövs. Även i glesbygd. Nu mer än någonsin.

Ämnen i artikeln