Hoppa till innehållet

Replik

Debatt: Oetiskt om lasarettet

Gabriel Wikström, sjukvårdsminister, och Marie-Louise Forsberg-Fransson (S), regionstyrelsens ordförande, svarar på kritiken om Lindesbergs lasarett
Gabriel Wikström, sjukvårdsminister, och Marie-Louise Forsberg-Fransson (S), regionstyrelsens ordförande, svarar på kritiken om Lindesbergs lasarett Bild: Bild: TT

ETC Bergslagen.

Svar till Ola Karlsson (M), på debattartikel införd i ETC den 30 september 2016 från sjukvårdsminister Gabriel Wikström och Marie-Louise Forsberg-Fransson (S), regionstyrelsens ordförande, Region Örebro län.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte ETC Bergslagen som står för åsikten.

Moderaterna i Örebro län är emot förslaget om ny regionbildning och hävdar att en följd av regionbildningen kan bli sjukhusnedläggningar. Det är ett argument som används som skrämselpropaganda, och Ola Karlsson (M) ställer i ETC den 30 september direkt fråga till sjukvårdsminister Gabriel Wikström om Lindesbergs lasarett blir kvar som akutsjukhus.

BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0

Vi vill framhålla att utvecklingen av Lindesbergs lasarett – och andra sjukhus – inte är en fråga för regeringen, utan det är en fråga som varje landsting eller region beslutar om själva. Den politiska majoriteten i Region Örebro län, som leds av Socialdemokraterna, genomför omfattande satsningar på länets tre sjukhus, som under många år tydligt sagts ska vara akutsjukhus. Påpekas bör att just nu byggs akutmottagningen om på Lindesbergs lasarett för att kunna fungera ännu effektivare än i dag.

Lindesbergs lasarett är ett sjukhus som ingår i begreppet "Ett sjukhus på tre ben" – ett sätt att arbeta, där syftet är att utveckla och bland annat bedriva universitetssjukvård på alla tre sjukhusen. En omfattande satsning på ortopedkirurgi görs också på Lindesbergs lasarett, dit vissa operationer koncentreras – och det med ett mycket positivt resultat. Denna koncentration av ortopedi möjliggör ökad forskning och utveckling i Lindesberg och är dessutom rekryteringsfrämjande. 

Att använda argument som skrämselpropaganda om att enskilda sjukhus kanske läggs ner om det blir storregion finner vi djupt oetiskt. Vi anser att större regioner behövs för att kunna slå vakt om och utveckla hälso- och sjukvården, som står inför många utmaningar. Att fortsatt kunna ge varje medborgare den bästa tänkbara vård är en ledstjärna för oss socialdemokrater, och att ingå i en större region innebär att Örebro län växer, att möjligheterna blir fler och att vi kan dra nytta av varandras styrka. 

Vi vill också framhålla att den socialdemokratiskt ledda regeringen stärker sjukvården bland annat genom höjda generella statsbidrag till landstingen, utbyggda utbildningsplatser för bland annat sjuksköterskor och riktade satsningar på bland annat cancervård och på kvinnors hälsa.

Ämnen i artikeln