Hoppa till innehållet

ETC Bergslagen

Debatt: Klimatomställning hotas av borgarnas nedskärningspolitik

"Stödet till dem som vill sätta upp solceller på taken har ­åttafaldigats", skriver Jonas Eriksson (MP).
"Stödet till dem som vill sätta upp solceller på taken har ­åttafaldigats", skriver Jonas Eriksson (MP). Bild: Bild: Fredrik Sandberg/TT

ETC Bergslagen.

När hela världen ska samlas för att lösa vår tids ödesfråga duger det inte att säga en sak och göra en annan.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte ETC Bergslagen som står för åsikten.

Vid klimattoppmötet i Paris satte regeringen upp målet att Sverige ska bli ett av världens första fossilfria välfärdsländer. Efter år av borgerliga underinvesteringar så visar Sverige nu ledarskap på hemmaplan i klimatpolitiken.

BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0

När vi jämför regeringens och oppositionens budgetar är skillnaderna stora inom miljöpolitiken. Den borgerliga oppositionen vill fortsätta med sin nedskärningspolitik och dra in miljösatsning efter miljösatsning. Halvvägs in i mandatperioden kan man tydligt se att den rödgröna regeringen har påbörjat ett hållbart samhällsbygge och omställning av Sverige.

Miljöbudgeten för 2017 är 73 procent större än snittet under den borgerliga regeringen. Investeringar på miljö och klimat ligger på 25 miljarder bara under den här mandatperioden från regeringen. Sedan valet har regeringens satsning Klimatklivet ökat antalet laddstolpar för elbilar till nästan 6 000 och antalet laddbara bilar har fyrfaldigats. Under 2015 ökade antalet installerade solceller med 60 procent. Stödet till dem som vill sätta upp solceller på taken har -åttafaldigats. Regeringens stadsmiljöavtal möjliggör satsningar på allt från kollektivtrafik till cykelbanor.

I Örebro län har regeringen genom Klimatklivet bidragit med 33,7 miljoner kronor. Det innebär bland annat fler laddstolpar, Ekokem AB får stöd till omställning för att tillvarata mer restvärme och hos Linde energi AB ersätts olja med värmeåtervinning. De borgerliga partierna vill stoppa dessa viktiga investeringar. Hur kommer egentligen det sig?

Det är ynkligt att klimatambitionerna är som bortblåsta i oppositionens budgetar. De borgerliga partierna och SD vill stryka mer än var fjärde krona till miljöpolitiken. Nedskärningspolitiken känns tyvärr igen när Moderaterna lägger 8 miljarder kronor fram till 2020 på att göra det billigare att förstöra klimatet. Detta genom sänkt skatt på bensin – samtidigt som man drar in satsningar på cykel- och lokaltrafik.

När hela världen ska samlas för att lösa vår tids ödesfråga duger det inte att säga en sak och göra en annan, att skriva under för skärpt klimatpolitik men samtidigt skrota klimatsatsningar på hemmaplan. Det är tydligt att det är med Miljöpartiet i regeringen som hela Sverige kan vara med i klimatomställningen och se till att klimat-politiken numera kommer i allra första hand.

 

Ämnen i artikeln

00:00 / 00:00