Hoppa till innehållet

ETC Bergslagen

Debatt: Fungerar demokratin i Hällefors?

”Om man vill se något positivt  i den politiska situationen i Hällefors  så är det att den reser intressanta grundläggande frågor om demokratin.”
”Om man vill se något positivt i den politiska situationen i Hällefors så är det att den reser intressanta grundläggande frågor om demokratin.” Bild: Bild: Elisabeth Pettersson

ETC Bergslagen.

Kan vi frångå demokratiska spelregler om en idé är tillräckligt bra? Den demokratiska processen kan ju fördröja genomförandet av den goda idén såpass att den förlorar i effekt.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte ETC Bergslagen som står för åsikten.

Säg att man vill att Ernst och TV4 ska göra ett TV-program i kommunen. Avtal måste skrivas med produktionsbolaget eftersom kommunen ska finansiera programmet (med skattepengar, medan bolaget bestämmer över produktionen och ihop med TV4 drar in reklamintäkterna). Bolaget kräver att avtalet skrivs på snabbt, annars blir det inget. Så avtalet skrivs, trots att det varken finns något politiskt beslut eller någon slutsumma. 

Vem äger i så fall rätten att avgöra att idén är så bra att demokratiska processer kan ignoreras? Och på vilka grunder? 

Säg att man vill riva en fastighet för den goda idén att bygga upp modulhus, som ska råda bot på den akuta lokalbristen i skolan och sedan kan ställas om till äldreboende. 

På kommunfullmäktige i november beslutades att göra detta. Problemet var att alla kunde se att rivningen av Hemgårdsvägen redan inletts. Men BOAB:s ordförande Bertil Johnsson, Grythyttelistan, menade att man bara tagit bort taket och fasaden, inte att man börjat riva. 

Stefan Backius, Vänsterpartiet, fick ställa frågan fyra gånger till kommunalrådet Jernberg, Socialdemokraterna, för att få ett ja eller nej på om hon ansåg att rivningen redan var igång. Nej blev till slut svaret. Men redan dagen innan hade BOAB informerat skolorna att nu river vi Hemgårdsvägen 13B, det kan medföra buller och damm. 

”Kreativ” kallade för övrigt majoriteten idén med modulhus, och Centern och Sverigedemokraterna stämde in. Kreativ skulle jag själv inte kalla den, många kommuner har redan gjort samma sak. Däremot är det ett angeläget förslag just nu. 

Är det då skäl till att göra den direktvalda högst beslutande församlingen i kommunen överflödig? Om man vill se något positivt i den politiska situationen i Hällefors så är det att den reser intressanta grundläggande frågor om demokratin. 

Vår svenska demokrati är formstyrd. Det betyder att vi varken fattar snabba beslut på stormöten eller utser ledare med obegränsat handlingsutrymme. De som väljs måste följa vissa procedurer (former) som finns inskrivna i lag eller med tiden blivit praxis. Formerna begränsar enskilda och grupper av folkvaldas makt, och delar makten mellan olika instanser. 

Vad är viktigast: den politiska idén, eller att vårda vårt demokratiska system? Om en ser på den politiska situationen och klimatet runt om i Europa och Sverige, är det tyvärr inte alltför osannolik att något parti som inte är vidare förtjust i demokratin förr eller senare kan komma till makten. Vi ska inte bereda väg för dem med demokratiska avsteg.

Jag anser att våra demokratiska landvinningar inte är tillräckliga, men livsviktiga – och att de måste försvaras överallt. Även i Hällefors kommun. 

Ämnen i artikeln