Hoppa till innehållet

ETC Bergslagen

Debatt: Framtidens nät eller framtidens brist på nät?

”Regeringen har satt målet att 90 procent av hushållen ska ha tillgång till bredband. Att Telia släcker ner sitt kopparnät utan att det finns ett fullgott alternativ pekar tyvärr åt det andra hållet”, skriver Ulf Hilding.
”Regeringen har satt målet att 90 procent av hushållen ska ha tillgång till bredband. Att Telia släcker ner sitt kopparnät utan att det finns ett fullgott alternativ pekar tyvärr åt det andra hållet”, skriver Ulf Hilding.

ETC Bergslagen.

Den 30 november släcker Telia ner telefonstationerna i Finnfall, Göklund, Näcktjärn, Stjärnfors och Älvhöjden inom Ljusnarsbergs kommun. På Telias hemsida framställs det som en del av tillkomsten av framtidens telenät. För ett stort antal människor på kommunens landsbygd är den omedelbara följden att de blir av med sina fasta teleförbindelser.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte ETC Bergslagen som står för åsikten.

En annan följd är att man blir av med de bredbandsuppkopplingar som i dag går över kopparledningarna via ADSL. Kapaciteten har visserligen varit begränsad, men i alla fall stabil. När nu kopparledningarna rivs hänvisar Telia till bredband via mobilnätet. På pappret har det nätet högre kapacitet, men alla vet att åtkomligheten varierar starkt med var man bor och dessutom är beroende av hur belastningen är för ögonblicket. Genomsnittlig nedladdningskapacitet i Ljusnarsberg är enligt Bredbandskollen omkring 18 megabit/sekund över mobilnätet. I praktiken når man vanligen knappt över 9 megabit, ofta mindre. Klara försämringar i stabilitet och åtkomlighet således. Dessutom blir kostnaderna högre eftersom nedladdad datavolym i motsats till nedladdning via ADSL debiteras. 

BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0

I tätorterna i kommunen, Kopparberg, Bångbro och Ställdalen, har fiberbaserat bredband redan byggts ut. Några landsbygdsboende med gynnsamma förutsättningar har lyckats få till stånd egna mindre fibernät. Tyvärr har villkoren för att fortsätta med det sättet att bygga fiberbaserat bredband mycket kraftigt försämrats. Det ekonomiska stöd, som tidigare fanns för att bygga lokala fibernät, har i praktiken tagits bort. Det betyder att anslutningskostnaderna för den enskilde som bor utanför tätorterna blir orimligt höga. I praktiken i dag ett omöjligt alternativ. 

Regeringen har satt målet att 90 procent av hushållen ska ha tillgång till bredband. Att Telia släcker ner sitt kopparnät utan att det finns ett fullgott alternativ pekar tyvärr åt det andra hållet. Affärsverksamheter på landsbygden som kräver fungerande bredbandsuppkopplingar blir omöjliga. Försörjningstillfällen försvinner och med dem också innevånare i kommunen. 

Allt fler funktioner i vårt samhälle bygger på att det finns bredbandsuppkopplingar lätt tillgängliga för alla företag och hushåll. Det gäller alla möjliga funktioner, från äldreomsorg och hemtjänst till skola, utbildning, hälsovård och kommunikationer. Mer och mer handel och inköp görs med hjälp av bredbandslösningar. Ett samhälle där inte alla har tillgång till säkra, snabba och stabila bredbandsanslutningar blir ohjälpligt vingklippt. Vänta med nedsläckningen av kopparnätet tills en fungerande, fullgod ersättning tillgänglig för alla finns på plats! 

Ämnen i artikeln